Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Sněmovna - televizní přenosy ze Sněmovny evropské úrovně

Přístup novinářů do parlamentu signalizuje do značné míry otevřenost parlamentní demokracie ve státě. Téměř ve všech zemích je však pohyb novinářů po parlamentních budovách nějakým způsobem regulován. Je zakázáno například dělat rozhovory v určitých prostorách a novináři musí jít buď do vlastní kanceláře poslance nebo do vyhrazených prostor, které jsou určeny k setkávání s novináři, popřípadě k přenosu rozhovorů s nimi. Ve většině zemí zároveň existuje určitá forma televizních nebo rozhlasových přenosů z parlamentu.
 
Pravidelné přenosy celých plenárních zasedání se praktikují ve většině států (většinou jsou prováděny přímo v parlamentu a použity pro uzavřený televizní okruh a internetový přenos). První zemí, kde začal parlament provozovat kompletní televizní přenosy, byla v roce 1977 Kanada. Přenos zhotovuje odbor vysílání Dolní sněmovny, který je odpovědný i za archivování, a to prostřednictvím fixních kamer. Média mají právo si vybrat část, kterou budou vysílat. Přenos se používá i pro uzavřený okruh. Také v Austrálii televizní společnosti přebírají televizní přenos ze Sněmovny reprezentantů od oficiálního monitorovacího systému, který vysílá na 2 kanálech tzv. složený pohled a zvuk. V Belgii se od r. 2002 zasedání přenáší 6 kamerami umístěnými v jednacím sále. Tyto přenosy jsou k dispozici všem televizím, které si mohou objednat záznam. Novináři mohou poslat obrazový signál rovněž přímo nebo požádat o kopie nahrávek, vše je bezplatné.
 
Rovněž francouzský parlament sám vyrábí přímý přenos. Parlamentní interní kanál byl založen v r. 1993, přenáší plénum i některé výbory. Podobně tomu je v Maďarsku, Nizozemsku, Polsku, Portugalsku nebo Slovinsku. Ani Německo není výjimkou - Spolkový sněm vyrábí vlastními silami přenos všech plenárních jednání, který je rovněž k dispozici živě na internetu. Je prováděn profesionálně 8 kamerami, umístěnými v plénu v různých pozicích, které jsou obsluhovány mimo sál, z televizního kontrolního střediska. Zabírají řečníka z řečniště, poslance mluvící z pléna, vládní lavici a lavici členů Spolkové rady. Přenos je k dispozici pro kabelový přenos a přenáší se také satelitem do celého státu.
 
Komise pro práci Poslanecké sněmovny ČR, ve které jsou zastoupeny všechny parlamentní politické strany, schválila letos rekonstrukci české Poslanecké sněmovny, jejíž součástí je mimo jiné instalace nového, moderního a přehlednějšího hlasovacího zařízení a rovněž kamerového systému. Tento systém nahradí dosavadní klasické kamery s personální obsluhou zcela novým systémem, který je ve většině parlamentů evropských zemích zcela obvyklý. Součástí tohoto kamerového systému je také odbavovací stanoviště. Je otázkou dalších jednání a vůle, jaké výstupy půjdou z tohoto stanoviště „ven“, a budou tedy k dispozici televizním stanicím. Je rovněž možné nastavit pohyb kamer po jednacím sále zcela náhodně a automaticky. Je však předčasné hovořit o těchto a dalších případných variantách, kterými se bude zabývat příslušný orgán Sněmovny.
  
Zprovoznění systému se předpokládá od 1.1.2009. Od tohoto data si pak každá televizní zpravodajská redakce, jejichž počet v souvislosti s digitalizací televizního vysílání v ČR začal narůstat, bude moci odebrat jakékoliv množství záběrů z tohoto kamerového systému a dále si je zpracovávat, a to za zcela stejných a srovnatelných podmínek. Obavy některých poslanců, které se objevily první zářijový týden v médiích z narušení jejich soukromí, a případného zneužití jejich osobních údajů prostřednictvím kamerového systému nejsou namístě. Kamerový systém není zatím zprovozněn a zatím nebyly schváleny ani zásady jeho fungování.
 
text: -žam-

vytisknout  e-mailem