Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Sněmovna - domácí vězení bude zavedeno po 1. lednu

Ve čtvrtek 29. října na schůzi sněmovního bezpečnostního výboru náměstek ministryně spravedlnosti Marek Ženíšek uvedl, že Ministerstvo spravedlnosti nepočítá s odkladem zavedení trestu domácího vězení a bude možné jej využívat od ledna. O odkladu se uvažovalo, ale kvůli kritickému počtu vězňů nebude. Podle odhadů by se prý mohlo příští rok domácí vězení týkat 300 až 1500 lidí. Vězni nebudou hlídání elektronickými náramky, ale kontrolory; stát na to najme 90 lidí a koupí 47 vozů. Náklady budou 50 milionů korun. O možném odkladu hovořil vzhledem k nákladům i premiér Jan Fischer.
 
Ministerstvo spravedlnosti posílá v současné době do připomínkového řízení návrh vyhlášky, v níž se říká, že denní poplatek za výkon trestu domácího vězení má být 50 korun. Argumentuje vysokými náklady na elektronické náramky i kontrolory. „Oproti trestu odnětí svobody je pro stát domácí vězení výrazně úspornější a pro odsouzeného a jeho rodinu výhodnější, a to nejen z ekonomického hlediska," píše se v důvodové zprávě. Ministerstvo také navrhuje, aby připravovaná vyhláška platila od 1. ledna 2010. V trestním zákoníku se podle Ženíška uvádí, že kontrolu vězňů má mít na starosti probační a mediační služba, nebo mají být hlídáni náramky. Zaměstnanci služby budou provádět po celý příští rok namátkové kontroly. Náramky by měly být zaváděny koncem roku 2010. Trest domácího vězení má být podle ministerstva přímou alternativou k vězení, má ulehčit věznicím a nahradit dosavadní roli obecně prospěšných prací. Měl by se týkat méně závažných zločinů, například drobných krádeží. Odsouzený se musí zdržovat doma po celý den o víkendech a dnech pracovního volna, v pracovní dny pak mezi 20:00 až 05:00 hodinou. Jen soud může tuto dobu upravit například podle návštěvnosti pravidelných bohoslužeb nebo náboženských shromáždění.
 
V současné době si ve věznicích odpykává trest asi 22 000 lidí, je jich o 3500 více než začátkem loňska. Věznice jsou naplněny asi na 117 procent, někde i na 130 procent. Počet zaměstnaneckých míst se ve vězeňské službě má příští rok snížit o 105, ač žádala o navýšení o 337 lidí.
 
Zdravotní pojišťovny by neměly být svázány se zdravotnickými zařízeními. Zapovědět to chce skupina poslanců novelou zákonů o Všeobecné zdravotní pojišťovně a zaměstnaneckých pojišťovnách. Předloha se zabývá i střetem zájmů. Dohody mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními by také byly posuzovány z hlediska ochrany hospodářské soutěže. Novela podle předkladatelů může více než dosud ochránit peníze veřejného zdravotního pojištění.
 
Pražská sídla obou komor parlamentu si při říjnové Dni otevřených prohlédlo téměř 5000 návštěvníků. Při příležitosti státního svátku - 91. výročí vzniku Československa - si tak lidé jako každoročně prohlédli reprezentační sály i další prostory, v nichž poslanci a senátoři projednávají a schvalují zákony. Prohlídky Sněmovny začínaly u vchodu na Malostranském náměstí, kde na příchozí čekaly průvodkyně Pražské informační služby. Při zhruba hodinové prohlídce je seznámily s historií budov, jejich architektonickými zajímavostmi a současným využitím. Návštěvníci zavítali do jednacího a reprezentačních sálů a do zasedacích místnosti a kanceláří některých výborů.

text -žam-

vytisknout  e-mailem