Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Seminář k Bezpečné lokalitě v Karlových Varech byl úspěšný

Dne 15. května 2013 se uskutečnil další z odborných seminářů k problematice zabezpečení majetku a osob, který byl uspořádán Krajským úřadem Karlovarského kraje, odborem sociálních věcí, ve spolupráci s odborem prevence kriminality Ministerstva vnitra ČR a Cechem mechanických zámkových systémů ČR. 

Jménem Krajského úřadu přivítala všechny účastníky semináře krajská manažerka prevence kriminality Ing.Bc. Šárka Benešová. Dopolední blok přednášek zahájil JUDr. Tomáš Koníček z odboru prevence kriminality MV shrnutím statistických údajů o trestné činnosti v letech 1989 až 2012. Z údajů vyplynulo, že od roku 1999 počet registrovaných případů kriminality klesá; zatímco v roce 1998 bylo v ČR registrováno více než 426 tisíc kriminálních případů, v roce 2012 to bylo necelých 305 tisíc případů. Jedním z faktorů, které mají vliv na snižování množství kriminálních skutků, je nepochybně úspěšná realizace preventivních projektů. JUDr. Koníček uvedl: “Odbor prevence kriminality je autorem preventivního programu Bezpečná lokalita a partnerem projektu Bezpečná země. Oba projekty přispívají pomocí relevantních rad a doporučení ke zvýšení informovanosti v oblasti zabezpečení majetku a osob veřejnosti.“ Dále přítomné seznámil a hlavními výstupy z celostátního průzkumu veřejného mínění k  prevenci kriminality, který byl realizován ke konci roku 2012.
 
Preventivní projekt „Bezpečná lokalita – bezpečné bydlení“, realizovaný v městské části Brno-Nový Lískovec, který zdárně funguje již několik let, představil zástupce Městské policie Brno strážník Luboslav Fiala. Dosavadní zkušenosti přinášejí nejen pozitivní reakce obyvatel rizikového domu na Koniklecově ulici v Brně, ale také se příznivě promítají do statistiky MP, která zaznamenala rapidní úbytek výjezdů do této lokality.
 
Realizaci dvou preventivních projektů se věnovala také prezentace Městského úřadu města Břeclav. Konkrétně šlo o zhodnocení přínosu nového městského kamerového dohlížecího systému a přístupového systému v domech v rizikové lokalitě města.
 
Poslední částí dopoledního programu bylo představení projektu „Bezpečná země“ cechmistrem Cechu mechanických zámkových systémů v ČR Ing. Petrem Frázem. Věnoval se obsahu, ale i úspěšným výstupům společného projektu. Zdůraznil, že se stále ukazuje, jak je třeba objektivně a nestranně informovat potenciální zájemce o zabezpečení. Po polední přestávce ještě ing. Fráz přítomné účastníky provedl jednotlivými oblastmi mechanických zábranných systémů. Přestavil uzamykací systémy, bezpečnostní třídy a certifikace výrobků. Dále seznámil posluchače s nejnovějšími trendy v oblasti montáží bezpečnostních dveří a dalších prvků mechanického zabezpečení. Praktické ukázky uzamykacích systémů a visacích zámků představil pan David Sobotka, člen Cechu a zaměstnanec firmy TOKOZ.
 
Velice zajímavá byla také prezentace Bc. Jaroslava Kolaříka o nových možnostech syntetického označení majetku proti krádeži. Ing. Jiří Janich ze společnosti Betacontrol popsal systém „Bezpečný dům“, který představuje komplexní řešení ochrany a zabezpečení majetku v bytových domech. Spojení přístupového systému s kamerovým a protipožárním systémem, spolu se zabezpečením bytů a sklepních prostor a on-line dohledem nad těmito systémy, vytváří z Bezpečného domu unikátní řešení pro ostatní bytové domy.
 
Základní zásady zabezpečení objektů z pohledu prevence kriminality na závěr shrnul JUDr. Koníček. Skoro čtyři desítky posluchačů pak živě diskutovaly nejen o jednotlivých přednesených tématech, ale v diskusi se řešili i některé problémy měst a obcí při realizaci preventivních projektů.
 
Prezentace k využití jsou přístupné zde
 
 
Informuje: JUDr. Tomáš Koníček z odboru prevence kriminality MV ČR, tel.: 974 833 217, e-mail: tomas.konicek@mvcr.cz.
 

KV kraj.jpg                                            prevence motyl.jpg                                                        cech zamky.jpg

Odkazy do noveho okna

Frekventanti

Frekventanti 

Detailní náhled

Policejní panel

Policejní panel 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem