Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Rychlebské stezky

Slyšeli jste už o obci Černá Voda? Že ne? A co Rychlebské Hory? Blíž? OK, tak tedy vězte, že vesnička Černá Voda se v posledních letech stala jedním z oblíbených míst jezdců na horských kolech – bikerů.
 
Její (co se týče názvu) protiklad – tedy Bílá Voda – se v roce 1742 významně zapsala do dějin. Právě tady byl totiž podepsán protokol mezi Pruskem a Rakouskem o úpravě hranic po skončené válce o rakouské dědictví. Na základě tohoto protokolu přišly české země na úkor Pruska o Kladsko a převážnou část Slezska. Hranice zde vytyčené platí dodnes, byť už ne mezi Rakouskem a Pruskem, ale Českem a Polskem. A dějiny se zde psaly také mnohem později, to když se na rychlebských kopcích setkávali disidenti z Polska a Česka. Náročná přístupnost zdejších hor jim k těmto tehdy ilegálním činnostem nahrávala. Krásná příroda v severním (Javornickém) výběžku Moravy na hranicích s Polskem se „správním“ centrem Javorník a tamním zámkem vybízí k výletům nejen cyklistickým, ale i pěším. V zimě pak lyžařským. Navíc, jak se zdá, tamní region stižený vysokou nezaměstnaností nabírá nový dech a rozjíždí se tam celá řada nových a zajímavých projektů – posuďte sami, že na své si přijdou všichni.
 
Agentura CzechTourism loni vyhlásila první ročník soutěže o nejlepší domácí destinaci a v jedné z kategorií vyhrály právě místní Rychlebské stezky, které fungují od roku 2009 a u jejichž vzniku stál Pavel Horník. Staly se tak držitelem titulu DestinaCZE 2013. O co jde? Parta nadšenců začala budovat cyklistické tratě, které jsou sjízdné pouze v jednom směru – takzvané single traily a patřičné zázemí k tomu. O tom, že bikeři jsou silnou komunitou, svědčí nejen zmiňované vítězství, ale také skutečnost, že na brigádách ke zlepšení tratí vyhlašovaných provozovateli areálu, se schází vždy několik desítek lidí ochotných pomoci – naposledy jich bylo téměř padesát. Areál se stále rozšiřuje a nabízí nejen tratě pro zkušené jezdce, ale i pro ty začínající, to vše se servisním střediskem, půjčovnou kol a restauračním zařízením. Pro ty, kteří si hned netroufnou na lesní úseky, je pro zábavu připraven například „pumptrack“, čili okruh, kde se vlastně kromě začátku nemusí šlapat a cyklista jej projede jen tím, jak přenáší váhu na řidítka kola a tedy „pumpuje“ rukama. A také „skills centrum“, tedy místo pro prověření dovedností začínajících jezdců a případný trénink před ostrými kilometry v terénu. Těch je připraveno více než 60 kilometrů a na některých z nich (Wales) se podíleli i stavěči tratí z britského Walesu.
 
Bikeři si tedy rozhodně přijdou na své a je to možná i tip pro ostatní malé obce, které mají v okolí zajímavé terény, aby nad podobným projektem začaly uvažovat. Považte sami – Černou Vodu, která má asi sedm set obyvatel, v loňském roce navštívilo třicet tisíc lidí, aby vyzkoušeli zmiňované cyklistické trasy. To samozřejmě s sebou nese i náročnost na ubytovací a stravovací kapacity. Toho si je vědom i místní rodák, majitel cyklistického obchodu v Brně, propagátor dražších amerických kol Pivot a milovník kávy Pavel Vojtíšek. Ten na konci dubna otevřel v bývalém infocentru Trail House, který nabízí nejen půjčovnu amerických kol, ale také prodej doplňků a samozřejmě kvalitní italskou kávu (rozhodně nejlepší kafe v okolí – pozn. aut.) a od začátku prázdnin také další ubytovací kapacity. Stále je jich však nedostatek (hlavně těch kvalitnějších) a tak je před místními podnikateli další výzva. Pokud neholdujete kolům, určitě stojí za to procházka po krásných kopcích v okolí – nádherný je například přechod Rychlebské hřebenovky, návštěva turistické útulny s rozhlednou na Borůvkové hoře a pak dále až na nejvyšší horu Smrk (1125 m) s trojhraničním kamenem (Morava, Slezsko, Polsko). Pokud nebude počasí na túru, lze jistě doporučit zámek v Javorníku a tamní muzeum dýmek.
 
Jiří Reichl

vytisknout  e-mailem