Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Soutěž Úřad "Půl na půl" - 4. ročník 2010

Čtvrtý ročník soutěže proběhl v roce 2010 a je dokladem, že se úřady samosprávy stávají čím dál tím citlivějšími k problematice rovnosti žen a mužů.

Jedním z úřadů, které se drží na prvních místech soutěže v kategorii krajských úřadů, je krajský úřad Jihomoravského kraje, který v tomto roce umístil jako první. Tento krajský úřad má k problematice rovnosti velmi konstruktivní přístup a zařadil ji mezi své priority i do strategických dokumentů rozvoje kraje. V současné době je připravován projekt "Snadný návrat po rodičovské dovolené".

Bohužel je úřadů, které deklarují dosažení genderové rovnosti ve strategických dokumentech, ještě málo, ale jejich počet stále roste a to dokazuje, jak je soutěž prospěšná.

Dalším pozitivem je to, že většina zúčastněných úřadů má zákaz diskriminace z důvodu pohlaví zakotven ve svých interních dokumentech. Když soutěž začala před čtyřmi lety, bylo takových úřadů jen velmi málo, ale i v této oblasti se samospráva vyvíjí. Příkladem může být Magistrát hlavního města Prahy, kde již v roce 2005 bylo vydáno vnitřní nařízení k zajištění rovného zacházení a zamezení diskriminace.

Dalším příkladem je úřad městské části Praha 18, kde bylavydána směrnice o prioritách a postupech ÚMČ Praha 18 při prosazování rovných příležitostí pro ženy a muže a také nařízení k zajištění rovného zacházení a zamezení diskriminace zaměstnanců a zaměstnankyň.

V roce 2007 existoval pouze jeden úřad, který měl zřízeno pracovní místo, jehož náplní byla rovnost žen a mužů. Nyní takové místo existuje téměř na všech krajských úřadech a některých obcích III. typu.

Úřady se intenzivně věnují opatřením zaměřeným na podporu slaďování rodinného a pracovního života. I zde jsme mohli zaznamenat jasný pokrok za dobu trvání soutěže. Například úřad městské části Praha 18 zřídil možnost vzdáleného přístupu na vnitřní síť, aby zaměstnankyně a zaměstnanci mohli v případě nutnosti pracovat z domova, poskytuje péči o děti do tří let a přispívá zaměstnankyním a zaměstnancům na externí zařízení péče o děti dle vlastního výběru. Městský úřad Moravský Beroun je dalším příkladem dobré praxe v této oblasti.
 

Vítězné úřady v roce 2010:

V kategorii krajských úřadů se na prvním místě umístil krajský úřad Jihomoravského kraje, na druhém Magistrát hl.m. Prahy a na třetím místě krajský úřad kraje Vysočina.

V kategorii obcí III. typu se na prvním místě umístil úřad městské části Praha 18, na druhém Magistrát města Jihlavy a na třetím Magistrát města Olomouce.

V kategorii obcí II. typu se na prvním místě umístil městský úřad Studénka, na druhém městský úřad Jílové u Prahy a na třetím městský úřad Moravský Beroun.

V kategorii obcí I. typu se na prvním místě umístila obec Proseč pod Ještědem, na druhém obec Staňkovice a na třetím obec Bělá.

  

vytisknout  e-mailem