Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Reakce na zavádějící článek MF Dnes a iDnes

Vážený pane šéfredaktore,

jsme nuceni reagovat na text Vašeho redaktora Václava Janouše "Jsou k smíchu, míní organizátoři festivalů o bezpečnostních radách vnitra" (3. července 2017, MF Dnes a iDnes).

Pan Janouš svou kritiku brožury Bezpečnostní standardy pro pořadatele letních festivalů vystavěl na údajné kritice dvou organizátorů hudebních festivalů. Prezident Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov Jaromír Boháč i Josef Kašpar za Open Air MusicFest Přeštěnice přitom Ministerstvu vnitra potvrdili, že jejich vyjádření jsou zkreslená, vytržená z kontextu a některé pasáže si dle nich redaktor vymyslel. Oba prý také redaktorovi řekli, že může jít o užitečný materiál. Vzhledem k pochybnosti nad pravostí použitých citací pak působí zcela absurdně tvrzení redaktora, že jako organizátor festivalu v Přeštěnicích mají mluvit také další organizátoři festivalů.

Pan Janouš Ministerstvo vnitra na dané téma neoslovil, přestože v článku využívá citace z tiskové zprávy z oborného semináře k představení brožury tak, jako kdyby resort vnitra reagoval na virtuální kritiku. Přestože pozvánku na seminář dostala i vaše redakce, ani on ani nikdo jiný z MF Dnes a iDnes na seminář nepřišel a s fakty a názory obcí či organizátorů festivalů se neměl zájem seznámit. Celý článek pana Janouše ve výsledku stojí na jednom zaměstnanci bezpečnostní agentury, který má údajně tvrdit, že oni takové rady nepotřebují. Vznik brožury přitom Ministerstvo vnitra konzultovalo jak s Festivalovou asociací, tak se Svazem měst a obcí, přes které je brožura organizátorům festivalů a obcí také distribuována. Obě tyto instituce vznik brožury vítají.

Praktiky pana Janouše považujeme za naprosto nepřijatelné, neprofesionální a doufáme, že v nich MF Dnes a iDnes nebude pokračovat. Žádáme Vás tímto o vysvětlení celé situace, od kterého se budou odvíjet naše další případné kroky.

Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a PR

vytisknout  e-mailem