Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Reakce Ministerstva vnitra na vyjádření zástupců Policejní akademie v médiích

Ministerstvo vnitra reaguje na tvrzení zástupců Policejní akademie, která se objevila v médiích v úterý 3. února 2015 

Považujeme za nutné znovu připomenout, že Ministerstvo vnitra má zájem, aby škola fungovala a vychovávala kvalitní policisty. Nemáme žádný zájem školu privatizovat a veškeré kroky Ministerstva vnitra jsou striktně v mezích zákona. Vzhledem k tomu, že ročně podporuje Ministerstvo vnitra chod školy částkou 229 milionů Kč, máme logický zájem, aby škola správně hospodařila a aby policie z její práce profitovala.
 
Snažíme se zklidnit situaci. Také proto dlouhodobě usilujeme o společnou schůzku s vedením Policejní akademie. Děláme vše pro to, abychom po zrušení plánované schůzky ze strany pana rektora zasedli k jednomu stolu co nejdříve. Před posíláním vzkazů přes média upřednostňujeme osobnímu jednání. Doufáme, že stejně tak je na tom vedení Policejní akademie. 
 
Přinášíme několik faktických údajů k tvrzením zástupců Policejní akademie:
 
1) Údajně nestandardní kontrola Policejní akademie:
Program kontroly je plně v mezích vysokoškolského zákona. Předmětem kontroly je oblast rozpočtu, dodržování základních zásad hospodaření s majetkem a pochopitelně i s tím související oblast účetnictví. To, že kontrolované období je delší než jeden rok, není nic neobvyklého. „Veřejnosprávní kontrola, která na Policejní akademii probíhá, je standardní periodickou kontrolou, o které bylo rozhodnuto v rámci řádného plánu kontrol. Pro úplnost je nutno uvést, že obdobná kontrola probíhala v lednu u Vyšší policejní školy Ministerstva vnitra v Praze, a v předchozím roce u Vyšší policejní školy a střední policejní školy Ministerstva vnitra v Holešově,“ uvedla náměstkyně ministra vnitra pro sociální, zdravotnické a právní zabezpečení, bezpečnostní výzkum a programové řízení Monika Pálková.
 
2) Napadený požadavek na vyčíslení nákladů na jednoho studenta:
Jde o naprosto standardní požadavek, který vychází ze znění vyhlášky o obsahu žádosti o akreditaci studijního programu. Ke zpochybňování rozhodnutí Ministerstva vnitra uplatnit své zákonné oprávnění ke kontrole hospodaření Policejní akademie tak resort vnitra nespatřuje žádný důvod. Je také nutné upozornit, že kontrola v žádném případě nesouvisí s implementací zákona o státní službě, jak tvrdí rektor Policejní akademie, ani s plánovaným vzděláváním úředníků. Nesprávnost tohoto tvrzení je např. možné doložit e-mailovou korespondencí mezi náměstkyní Pálkovou a panem rektorem.
 
3) Převod areálu školy
Pokud jde o možnost převodu části areálu, kterou Policejní akademie k plnění svých úkolů jako vysoké školy nevyužívá, z příslušnosti hospodaření Policejní akademie do příslušnosti hospodaření jiné součásti resortu, jde opět o možný krok zcela v souladu se zákonem. „V současnosti jsou totiž mimo personál a studenty Policejní akademie v jejím areálu dislokovány ještě další útvary Ministerstva vnitra a Policie ČR. Podle zákona o majetku státu přísluší hospodaření s majetkem státu té organizační složce, která jej potřebuje k plnění svých úkolů,“ doplnil Petr Novák, ředitel odboru bezpečnostního výzkumu a policejního vzdělávání Ministerstva vnitra.
 
4)„Vzhledem k poslednímu vývoji chci k tématu vystoupit na nejbližším jednání koaliční rady, kde chci kolegy seznámit se situací i se skutečnými fakty,“ říká náměstkyně ministra vnitra Monika Pálková.
 

Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem