Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Putinův hlad? Školy v Pardubickém kraji pečou chleba z „minového pole“

Odborné školy z Pardubického kraje se zapojují do iniciativy Ministerstva vnitra Pečeme chléb z minového pole. Ta má za cíl přiblížit problematiku zaminovaného území na Ukrajině a pomoci získat dostatek peněz na zakoupení odminovacího kompletu Božena. Akce se v průběhu měsíce září účastní Střední průmyslová škola potravinářství a služeb Pardubice, Střední škola gastronomická a technická Žamberk a Základní škola a mateřská škola KLAS, s. r. o. 

Veřejné pečení tradičních bochníků ukrajinského chleba paljanycja v tuzemsku funguje jako symbol, který odkazuje na existující sbírku projektu Dárek pro Putina. Inspirací pro vznik iniciativy byla reportáž novinářky Adély Knapové, která v prvních týdnech války navštívila pekařství v Oděse. Přítomné Ukrajinky jí vysvětlily, že bez chleba není možné žít ani válčit. „Podle odhadů je Ukrajina nejvíce zaminovanou zemí na světě, rozloha zaminovaného území odpovídá trojnásobku rozlohy Česka a ukrajinští farmáři nachází na polích miny a nevybuchlou munici. V takových podmínkách není možné nejen pracovat, ale vůbec žít. Pro nás je ovšem důležité, aby Ukrajinci udržovali v chodu svou ekonomiku a neměli důvod zbytečně opouštět domovinu. Tato iniciativa tak má nejen symbolickou, ale i reálnou hodnotu,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan.

Iniciativa patří mezi aktivity projektu Putinův hlad v gesci Ministerstva vnitra. První bochník z ukrajinské mouky upekli v Národním zemědělském muzeu v Ostravě. Tento počin podpořily známé osobnosti tuzemské gastronomie a společně natočily video. To obsahuje jeden z mnoha receptů na chleba a výzvu, aby se zapojila široká veřejnost. 

„Když jsem byl informován o iniciativě Pečeme chléb z minového pole, domluvili jsme se, že oslovíme naše krajské potravinářské a gastronomické školy, které mají potřebné vybavení, zkušenosti, a především zájem se do celé akce zapojit. Oběma našim zapojeným středním školám patří velký dík. Akce má nejen symbolický, ale také praktický rozměr – upečený chléb dostane potravinová banka a poskytovatel sociálních služeb,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Připomněl, že spolupráce probíhá už od roku 2013 a po začátku války nabrala nový rozměr z hlediska humanitární a materiální pomoci.

Počet bochníků jako dnů ruské agrese
Čtyři stovky bochníků se rozhodla upéct Střední průmyslová škola potravinářství a služeb Pardubice. Je to zatím největší příspěvek do hromadného pečení. Pokud můžeme pomoci dobré věci, rádi to uděláme. Navíc prověříme žáky v jejich oboru,“ zhodnotil přínos ředitel školy Zdeněk Zitko.

Do konce září je v plánu napéct z ukrajinské mouky téměř šest stovek chlebů jako odkaz na počet dnů ruské agrese na Ukrajině. K dosažení požadovaného počtu přispívají i další školy. „Letos jsme nově začali provozovat prostory pro výuku dětí z Ukrajiny, proto jsme se zapojili do pomoci. Zároveň naši iniciativu využijí i místní potřební občané,“ uvedla ředitelka Základní školy a mateřské školy KLAS, s. r. o., Klára Svobodová. Veškerá produkce z iniciativy v Pardubickém kraji posléze zamíří k těm, kteří jsou v hmotné nouzi. „Na Pardubicku rozvážíme potravinovou pomoc lidem, kteří jsou v tíživé životní situaci a kvalitní čerstvý chléb ocení. Symbolika celé akce přináší další rozměr naší pomoci,doplňuje Blanka Vopařilová, ředitelka Potravinové banky Pardubice. Potravinové banky se již v minulosti aktivně zapojily do pomoci při uprchlické krizi způsobené válkou na Ukrajině a tato pomoc pokračuje i nadále. Připojili jsme se k tomuto benefičnímu projektu a upečený chléb předáme lidem v nouzi v Pardubickém kraji,“ dodává Vendula Seifertová z České federace potravinových bank. 

Čerstvé pečivo bude k dispozici rovněž na pomezí kraje ve městě Žamberk, kde ho obdrží poskytovatel sociálních služeb Cesta pro rodinu. Stovka bochníků je pro naše žáky v oboru cukrář a kuchař velká výzva, ale jsme rádi, že můžeme k této iniciativě přispět,“ sdělila ředitelka Střední školy gastronomické a technické Žamberk Zuzana Pecháčková.

Iniciativa potrvá do 25. září a bude vyhodnocena na počátku výstavy Ukrajinská pole orná a válečná v Národním zemědělském muzeu v Ostravě. Výběr financí na odminovací komplet Božena  je časově neomezený.




Klára Dlubalová
odbor komunikace Ministerstva vnitra

vytisknout  e-mailem