Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Prvního září nastoupí 75 asistentů prevence kriminality ve 20 městech v ČR

Další fází individuálního projektu ESF OP LZZ „Asistent prevence kriminality II.“ reg. č. CZ.1.04/3.3.00/C5.00001 je vytvoření 75 pozic asistentů prevence kriminality (APK) od 1. 9. 2014 v celkem 20 městech, v 11 krajích. Celkovým obsahem projektu je realizace programu zaměstnanosti pro 75 účastníků, kteří spadají do cílové skupiny etnické menšiny se sníženou schopností získat uplatnění na trhu práce a osoby z jiného sociokulturního prostředí, obtížně nalézající vhodné pracovní příležitosti, navíc častokrát bez trvalých pracovních návyků a požadovaných dovedností.
 
Příslušníci cílové skupiny projektu budou zaměstnáni na pozici APK (Asistent prevence kriminality II.) v rámci obecní/městské policie. Jedná se o plně funkční a ověřený nástroj zaměstnanosti a integrace.
 
Asistenti právě absolvovali vstupní vzdělávání a od 1. 9. 2014 již nastoupí do řad městských policií v následujících městech:
Aš * Bílina * Brno * Břeclav * Bruntál * Duchcov * Frýdek - Místek * Jaroměř * Karlovy Vary * Nový bor * Pardubice * Rotava * Rumburk * Sokolov * Šternberk * Ústí nad Labem * Vimperk * Vsetín * Vysoké Mýto * Žďár nad Sázavou.
 
V měsíci srpnu 2014 bylo ukončeno výběrové řízení na výběr dodavatele služeb „Podpora při práci s cílovou skupinou a mentory“; „Podpora řízení a administrace projektu“. První část, která obsahuje zaškolení mentorů, vstupní vzdělávání APK, průběžné vzdělávání APK, průběžné vzdělávání a supervize mentorů a individuální poradenství APK, bude realizovat společnost „bfz – vzdělávací akademie s. r. o.“ Druhou část, zahrnující podporu řízení a administraci projektu zaměřenou především na spolupráci při tvorbě monitorovacích zpráv, na sběr podkladů k věcné i finanční části monitorovacích zpráv, metodické vedené externích dodavatelů, průběžnou kontrolu plnění harmonogramu i dodržení rozpočtové kázně, bude realizovat společnost „Grant Help s. r. o.“
 
Cílem projektu je prostřednictvím zaměstnání a dlouhodobého vzdělávání 75 zástupců cílové skupiny umožnit jejich uplatnění na volném trhu práce a právě za pomoci nabytého vzdělání, vyšších sociálních kompetencí a zaměstnanosti zajistit integraci této cílové skupiny do společnosti. Kromě roviny integrační má projekt rozměr bezpečnostní.
 
Vytvoření 75 pozic APK přinese zvýšení bezpečí v sociálně vyloučených lokalitách a v jejich okolí, dojde ke zvýšení bezpečí občanů ČR, k jejich vyšší důvěře v instituce garantující právo (obecní policie a Policie ČR) a ke snížení mnohdy zástupných důvodů pro pořádání násilných demonstrací a nepokojů a nastolení sociálního smíru.
 
Informuje: JUDr. Tomáš Koníček, odbor prevence kriminality, expert projektu APK II., tel.: 974 833 217, e-mail: tomas.konicek@mvcr.cz

vytisknout  e-mailem