Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Prostituce - Výzkumy

Výzkum prostituční scény v Holandsku - LIFTING THE BAN ON BROTHELS
Jedná se o jednu z mála podrobných studií popisujících prostituční scénu na území celého státu. Výzkum je o to přínosnější, že popisuje situaci ve vztahu ke změnám, které přinesla nová právní úprava prostituce v zemi (nabyla účinnosti dne 1. října 2000). Zrušila obecný zákaz nevěstinců a legalizovala některé formy prostituce. Cílem uvedené úpravy bylo především stanovit jasnou hranici mezi legální a nelegální prostitucí. Za nelegální je např. jasně prohlášena tzv. nucená prostituce či dětská prostituce. Nová úprava zavádí také postihy pro klienty prostitutek od 16 do 17 let věku (s prostitutkou mladší 16 let bylo takové jednání trestné již před změnou úpravy). Nová úprava si stanovila 6 hlavních cílů:
  • dostat pod kontrolu a regulovat dobrovolnou prostituci skrze zavedení metody licencí na komunální úrovni,
  • zlepšit potírání nucené prostituce,
  • chránit děti před sexuálním zneužíváním,
  • chránit prostitutky, jejich situaci,
  • oddělit prostituci od jevů vztahujících se k trestné činnosti,
  • omezit rozsah prostituce, která je provozovaná prostitutkami s ilegálním pobytem, který jim neumožňuje legální zaměstnání v Holandsku.
Primárně byla kontrola a regulace prostituce ponechána zákonem v rukou komunální správy. Proto se v jednotlivých oblastech míra prostoru, který byl prostituční scéně ponechán, značně liší. Právě tak se liší i způsoby vymáhání nové úpravy v rámci jednotlivých regionů. Jedním z důsledků této nesourodosti úpravy je přemístění kriminality spojené s prostitucí do regionů, kde je menší míra kontroly.
 
Po úvodní části, která zmiňuje proces přípravy národní úpravy, popisuje studie řadu dílčích oblastí výzkumu. Zaměřila se např. na okruhy problematik:
  • kontrola a regulace prostituce (metody na národní i komunální úrovni),
  • ochrana prostitutek a jejich pozic (např. vliv legislativní změny na pracovní podmínky a vztahy, zdravotní péči apod.),
  • trestné formy prostituce,
  • vývoj a
  • části obsahující závěry a doporučení pro zlepšení situace na holandské prostituční scéně pro budoucnost.
 
Výzkum a hodnocení byly provedeny holandským centrem WODC (holandské centrum pro výzkumy založené Ministerstvem spravedlnosti), které je zodpovědné za kontrolu zhodnocení nové metody přístupu k prostituci. Cílem vyhodnocení bylo získat informace i o vedlejších efektech, které mělo zavedení povolovacího režimu, aby byl získán srozumitelný základ pro možné doplňky stávající úpravy. V rámci vyhodnocení bylo provedeno a podrobeno supervizi 6 podstudíí. Byly nastaveny tak, aby byly získány informace od různých sociálních skupin za použití různých metod, aby byly získány informace o prostituční scéně a dalších souvisejících otázkách v Holandsku, a to po více než roce od nabytí účinnosti nové úpravy.
 
Většina informací pro výzkumy byla získána na základě rozhovorů (např. s prostitutkami, policií, řidiči taxi, zaměstnanci hotelů a restaurací atd.). Nicméně je nutné zdůraznit, že od přijetí změny právní úpravy uplynulo příliš málo času na to, aby se mohly projevit jakékoliv zřetelnější výsledky. Obdobnou studii bude proto nutné pravidelně opakovat, neboť popisuje podrobně prostituční scénu, tak jak vypadala přibližně rok po přijetí výše zmíněné nové úpravy, což je příliš krátká doba pro uskutečnění viditelnějších změn.
 

vytisknout  e-mailem