Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Program humanitární pomoci MEDEVAC se rozšiřuje na Ukrajinu

Vláda dnes, 26. února 2014, schválila návrh na pokračování programu humanitárních evakuací MEDEVAC pro státní příslušníky Ukrajiny. Na jeho realizaci vyčlenila částku 10 mil. Kč. 

Výběr pacientů zajišťuje Zastupitelský úřad ČR v Kyjevě ve spolupráci s neziskovou organizací Člověk v tísni. Vybrána byla dvacítka pacientů, které není možné v současné době z různých důvodů léčit v místních podmínkách. Jedná se o oběti násilných střetů s policejními pořádkovými silami, které trpí různými středně těžkými až těžkými zraněními, jako jsou střelná zranění hrudníku, hlavy, zranění vnitřních orgánů apod.
 
„Smyslem programu MEDEVAC je pomáhat nemocným a zraněným v případěch, kdy v domovské zemi není z různých důvodů možné pacientům adekvátní zdravotní péči poskytnout. Jsme proto rádi, že MEDEVAC může pomoci také občanům Ukrajiny zraněným při střetech mezi demonstranty a ukrajinskými bezpečnostními složkami,“ uvedl první náměstek ministra vnitra pro vnitřní bezpečnost Jan Sixta.
 
Na léčbu do Česka přiveze Ukrajince z Kyjeva dopravní letadlo Armády České republiky ve čtvrtek 27. února 2014. Pacienti budou léčeni ve Fakultní nemocnici Motol a ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze na Karlově náměstí.
 
Program MEDEVAC zajišťuje Ministerstvo vnitra v úzké spolupráci s ministerstvy zdravotnictví, zahraničních věcí a obrany. Je primárně určen pro vážně nemocné děti z válkou postižených či jinak ohrožených oblastí, pro které neexistuje za stávajících okolností možnost léčby v místních podmínkách. Během tzv. Arabského jara, a především v souvislosti s vypuknutím konfliktu v Sýrii byl program MEDEVAC rozšířen na dospělé pacienty, kteří utrpěli vážná zranění v bojích.
 
Od roku 1993 bylo v rámci programu MEDEVAC léčeno celkem 168 pacientů (převážně dětí) z Bosny a Hercegoviny (17), Kosova (40), Ruské federace (1), Iráku (42), Pákistánu (10), Afghánistánu (14), Kambodže (10), Libye (20) a Sýrie (14). Jednalo se o pacienty s vrozenými vadami, se zraněními válečného původu a s postiženími pohybového aparátu.
 
 
 
Pavel Novák
ředitel odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem