Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Problematika pohřebnictví ve vzdělávacích kurzech Institutu pro místní správu Praha

Smrt blízkého člověka je vždy bolestnou životní zkušeností, která se nevyhne nikomu z nás. Bohužel není omezena jen na niterní akt samotného rozloučení s milovaným člověkem - pro truchlící pozůstalé představuje rovněž celou řadu úkonů, které musí absolvovat, aby rozloučení proběhlo důstojně. Pro úředníky obcí je agenda spojená s pohřebnictvím smutnou, ale nedílnou součástí jejich každodenní práce.

Institut pro místní správu Praha reaguje na absenci této problematiky v nabídce vzdělávacích kurzů a připravil na podzim tohoto roku dva vzdělávací kurzy. Při přípravě spolupracoval s předním odborníkem na problematiku vztahu obce a pohřebnictví Mgr. Tomášem Kotrlým, Th.D. z Ministerstva pro místní rozvoj ČR: „Odbor legislativně právní s potěšením přijal nabídku spolupráce na přípravě a následné realizaci kurzu, jelikož si plně uvědomujeme, že pro kvalitní a zákonné řešení problémů v pohřebnictví je zapotřebí vzájemné spolupráce s úředníky místních samospráv. Takto nastavená spolupráce, která vychází z legislativní úpravy České republiky, vyžaduje pro zvládnutí ochrany piety lidských pozůstatků a veřejných pohřebišť vzájemnou informovanost ve vztahu k možnostem, právům a povinnostem obou zúčastněných stran. Tímto krokem by ministerstvo pro místní rozvoj chtělo navázat na právě ukončené šetření ministerstva financí k regulaci cen v pohřebnictví a předat tak účastníkům připravovaného kurzu získané poznatky a zkušenosti z praxe. Tyto informace by měly účastníkům kurzu poskytnout exkurz do přípravy, působnosti, možností a realizace pohřebnictví ze strany státních orgánů,“ vysvětlil Tomáš Kotrlý.

Připravovaný jednodenní kurz Povinnosti obcí v oblasti pohřebnictví (Praha 16. 11. 2010) je zaměřen na závazky obcí plynoucí z právních předpisů včetně mezinárodních smluv upravujících danou agendu. Aktuálně prezentuje výsledky šetření ministerstva financí k regulaci cen v pohřebnictví, které proběhlo v roce 2009. Dále objasňuje využití a význam interaktivní mapové databáze provozovaných či nezrušených pohřebišť. Kurz Sociální agenda v oblasti pohřebnictví (vzdělávací středisko Institutu v Benešově, 6. - 8. 12. 2010) trvá 16 hodin a jeho cílem je poskytnout posluchačům informace o tom, za jakých okolností je obec povinna zajistit pohřbení a jaké jsou podmínky vydání mrtvého lidského těla pro účely vědy, výzkumu a výuky. Dále se účastníci kurzu seznámí se způsoby a podmínkami převozu a přechodného uložení zemřelých v obci. Neméně důležitým úkolem tohoto vzdělávacího programu je informovat úředníky o přípravě nové státní koncepce pohřebnictví a péče o pozůstalé.

Více informací o kurzech a způsobu přihlašování naleznete na webových stránkách Institutu pro místní správu Praha.

 

vytisknout  e-mailem