Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Preventivní projekt „Rok zabezpečení vozidel“ úspěšně pokračuje

Dne 1. října 2010 policejní prezident genmjr. Mgr. Oldřich Martinů slavnostně převzal záštitu nad preventivním projektem Policie České republiky, Ministerstva vnitra, Asociace technických bezpečnostních služeb Grémium Alarm, České asociace pojišťoven a představiteli obecních a městských policií „Rok zabezpečení vozidel.“ 

Každoroční kriminální statistiky sice vykazují v posledních letech poměrně významný pokles autokriminality v obou důležitých ukazatelích, tedy jak v případě krádeží dvoustopých vozidel, tak v případech krádeží věcí z vozidel a krádeží jejich dílů, nicméně majetkové delikty v této oblasti stále patří k těm, které společnost nejvíce obtěžují a také nejvíce poškozují.

Proto byl v dubnu letošního roku na 11. zasedání Poradního sboru situační prevence Ministerstva vnitra schválen a doporučen k realizaci projekt „Rok zabezpečení vozidel“. Poradní sbor je koordinační a iniciační orgán, který posuzuje koncepční otázky, spolupracuje s mimoresortními subjekty při realizaci Programu prevence kriminality Ministerstva vnitra a zpracovává společné strategie prevence. Obecně platí, že je vždy výhodnější, efektivnější a levnější trestné činnosti předcházet, než řešit její následky. Preventivní projekt „Rok zabezpečení vozidel“ se v intenci této teze zaměřuje na situační prevenci autokriminality formou aktivní komunikace s motoristickou veřejností.

Od 1. října 2010 je tedy motoristická veřejnost upozorňována na konkrétní rizika krádeží motorových vozidel a krádeží věcí a dílů z nich včetně na možnosti moderního zabezpečení motorových vozidel proti krádežím neboť každé dílčí opatření ke snížení rizika krádeže automobilu může přispět k celkovému omezení autokriminality.

Preventivnímu projektu jsou věnovány webové stránky www.rokzabezpecenivozidel.cz Zde je možné najít veškeré informace, které s tématem zabezpečení vozidel souvisejí. Mezi jedno z preventivních opatření pro minimalizaci škod autokriminality patří také kvalitní pojištění motorových vozidel. Pojišťovny poskytují mnoho produktů od povinného ručení a havarijního pojištění až po různá připojištění, která se mohou u jednotlivých pojišťovacích subjektů lišit. Vždy je však třeba hledět na efektivní poměr ceny a pojistné ochrany pro každý automobil.

Už je i nová publikace

Hlavní partneři preventivního projektu seznámili první prosincový den letošního roku motoristickou veřejnost se novou informativní preventivní brožurou s názvem „Jak chránit svůj automobil“. Brožura obsahuje obecné preventivní rady MV a Policie ČR, různé techniky zabezpečení vozidel a další prevence, jako je např. pojištění vozidel. Informační publikace bude distribuována jednotlivými partnery projektu přímo k občanům či bude zdarma k dispozici v rámci již připravovaných preventivních akcí partnerů projektu. Navíc je ke stažení (pdf, 3,1 MB).

A co bude následovat

Hlavní partneři preventivního projektu připravují na jaro 2011 několik společných akcí pro občany. Jednou z nich bude společná prezentace možností zabezpečení vozidel v rámci mezinárodního veletrhu Pragoalarm/Pragosec 2011.

Informuje: JUDr. Tomáš Koníček z odboru prevence kriminality MV, tel.: 974 833 217, E-mail: sekropk@mvcr.cz

Odbor prevence kriminality, 10.12.2010

 

Publikace Jak ochránit svůj automobil (pdf, 3,1 MB)

 

vytisknout  e-mailem