Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Poštovní datové zprávy jsou po dobu nouzového stavu opět zdarma

Na základě návrhu Ministerstva vnitra může téměř milion a čtvrt uživatelů datových schránek komunikovat zdarma nejen se státem, ale i mezi sebou. Poštovní datové zprávy mají platnost doporučeného dopisu. Návrh schválila vláda. 

Od 2. listopadu 2020 až do konce nouzového stavu mohou firmy, podnikatelé i ostatní uživatelé využívat datové schránky kompletně zdarma. V rámci podpory elektronické komunikace si mezi sebou mohou nově zdarma posílat faktury, upomínky, smlouvy, objednávky, potvrzení nebo certifikáty. Poštovní datové zprávy však nesmí být využívány pro odesílání nevyžádaných obchodních sdělení.

„Možnost posílat doporučené dopisy datovou schránkou zdarma se během první vlny osvědčila. Proto s akcí přicházíme znovu. Jde o skvělý způsob, jak podpořit elektronickou komunikaci a omezit chození lidí na úřady a poštu,“ uvedl ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD).
 
Všichni držitelé datových schránek budou o výše uvedeném rozhodnutí informováni prostřednictvím systémové datové zprávy.
 
Poštovní datová zpráva plně a spolehlivě nahrazuje běžnou písemnou korespondenci mezi občany, podnikateli nebo firmami. Zasílání zprávy je zcela rovnocenné odeslání doporučenému dopisu, navíc je zpráva považována za doručenou už okamžikem přihlášení oprávněné osoby do datové schránky.

Datovou schránku lze zřídit i bez cesty na Czech POINT přes aktivovanou eObčanku, a to na www.mojedatovaschranka.cz. Stačí zvolit možnost přihlášení pomocí eObčanky. Po připojení eObčanky si vyberte typ datové schránky a můžete datovou schránku využívat.

K čemu slouží?
Poštovní datová zpráva slouží v souladu s obchodními podmínkami výhradně ke vzájemné obchodní komunikaci uživatelů datových schránek. Na jaře tohoto roku jsme zaznamenali několik incidentů, kdy byly poštovní datové zprávy zneužity k nevyžádaným a potenciálně nebezpečným spamům. Toto porušení zákona o elektronických úkonech se týkalo téměř 20 pachatelů, kterým byly v přestupkovém řízení uděleny pokuty celkem za 4,5 milion korun. Více o poštovní datové zprávě zde.

Pokud ještě ve své datové schránce nemáte povolený příjem poštovních datových zpráv, můžete změnit její nastavení podle následujícího postupu:

  1. klikněte na Nastavení datové schránky (ozubené kolo vpravo nahoře)
  2. rozbalte nabídku Informace o schránce
  3. klikněte na Kredit a doplňkové služby
  4. v záložce Poštovní datové zprávy zaklikněte Příjem poštovních datových zpráv



Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations 

Odkazy do noveho okna

Poštovní datová zpráva

Poštovní datová zpráva 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem