Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Poskytnutí informací podle § 14 odst. 5 písm. d) zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů

Č. j. MV-163684-3/LG-2014 

Věc: Poskytnutí informací podle § 14 odst. 5 písm. d) zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů

Ministerstvo vnitra obdrželo dne 5. prosince 2014 Vaši žádost o poskytnutí informace podle § 4 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů. Ve své žádosti požadujete poskytnutí informace o tom, v jakém stadiu se nachází projekt e-Sbírka, tedy projekt elektronické sbírky zákonů a mezinárodních smluv, která by měla nahradit stávající listinou verzi Sbírky zákonů a Sbírky mezinárodních smluv.
Projekt Elektronická Sbírka zákonů a mezinárodních smluv a elektronická tvorba právních předpisů (dále jen „e-Sbírka“ a „e-Legislativa“) usiluje o dostupnou, srozumitelnou publikaci platného a účinného práva na území České republiky bez jakýchkoli bariér v elektronické podobě a o kvalitnější, efektivnější a transparentnější přípravu, tvorbu a projednávání právních předpisů. Obsahem projektu je zavedení elektronického vyhlašování právních předpisů a vytvoření ověřené a bezplatně dostupné databáze minulých a aktuálních znění právních předpisů (systém e Sbírka), nástrojů elektronické tvorby a projednávání právních předpisů v úplném znění (systém e-Legislativa) a nových postupů legislativní a publikační práce založených na využití těchto pokročilých nástrojů s promítnutím nezbytných souvisejících změn do právního řádu. Realizace projektu je dále podmínkou pro snížení nákladů obcí a krajů na poskytování přístupu ke Sbírce zákonů a ke Sbírce mezinárodních smluv, pro plnou funkčnost systému „Registr práv a povinností“ i pro přístup osob zrakově postižených k pramenům práva.
Existence kvalitního, srozumitelného a snadno dostupného práva bude spojena s řadou velmi významných přínosů, které budou pro Českou republiku zcela zásadní. Jedním z nejdůležitějších přínosů budou vyšší informovanost o právu a důvěra občanů v právo, vyšší důvěra v český stát obecně a v činnost subjektů účastnících se legislativního procesu zvláště, zlepšení právního rámce podnikatelského prostředí, snížení míry porušování práva v důsledku jeho neznalosti, zlepšení možnosti veřejné kontroly veřejné správy, zvýšení demokratického prvku legislativního procesu, rozvoj právní informatiky v České republice a možnost budování neziskových i komerčních projektů založených na principech Open data využívající data systému e-Sbírka.
K Vaší otázce pak sdělujeme, že projekt Elektronická sbírka zákonů a mezinárodních smluv (e-Sbírka) a elektronická tvorba právních předpisů (e-Legislativa) spolufinancovaný z Integrovaného operačního programu byl realizován od května 2013 za kofinancováni Integrovaného operačního programu. Dne 9. května 2014 byla realizace projektu Ministerstvem vnitra pozastavena. Důvodem bylo riziko, že nebudou moci být vzhledem k harmonogramu realizace projektu navrženému dodavatelem naplněny nově stanovené požadavky Ministerstva pro místní rozvoj na objem čerpání projektu v roce 2014, což by vedlo k negativním dopadům na státní rozpočet.
Projekt je nyní jako jeden z prioritních projektů Ministerstva vnitra v souladu s informací ministra vnitra přednesenou vládě dne 28. dubna 2014 připravován pro realizaci v programovém období 2014+ a předpokládá se jeho spolufinancování z Integrovaného regionálního operačního programu, specifický cíl 3.2: Zvyšování efektivity a transparentnosti veřejné správy prostřednictvím rozvoje využití a kvality systémů informační a komunikační technologie. V rámci realizace projektu v období 2013 až 2014 byla úspěšně vytvořena podrobná architektura projektu, která je zásadním východiskem i pro další realizaci projektu v programovém období 2014+. Ke stejnému účelu bude sloužit i další projektová dokumentace, která byla vypracována v roce 2013 v souvislosti s podáním žádosti o financování z Integrovaného operačního programu.
Zahájení projektu v novém programovém období předpokládáme v polovině roku 2015, v závislosti na schválení Integrovaného regionálního operačního programu a termínu vypsání vhodné výzvy řídícím orgánem Integrovaného regionálního operačního programu. Jeho dokončení je pak plánováno do konce roku 2018. Systém elektronické sbírky zákonů a mezinárodních smluv by měl být plně zpřístupněn veřejnosti k 1. lednu 2019.
 

vytisknout  e-mailem