Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Plakety Hasičského záchranného sboru předány

10. května 2010, Praha - Trojský zámeček 

Text  k videu:

Hasičský záchranný sbor České Republiky (HZS ČR) rozdal medaile a plakety. V pondělí 10. května 2010 pozval oceněné na tradiční místo, kde se tento ceremoniál odehrává- tedy do Trojského zámečku. Medaile a plakety byly udělovány u příležitosti státního svátku Dne vítězství. Celkem bylo uděleno 49 medailí a plaket HZS. Během slavnostního setkání ocenění přijali 8 medailí za statečnost, 22 čestných medailí 2 plakety, a 17 medailí za zásluhy o bezpečnost.
 
Jaroslav Salivar:“Je velice málo příležitostí, kdy můžeme opravdu s úctou a pokorou poděkovat těm, kteří si to opravdu zaslouží. Tyto medaile a tato ocenění, zejména ty medaile za statečnost, ale i všechny ostatní ty jsou za celoživotní práci a proto se nedá regule nějakým způsobem obejít, ty lidi si to musí opravdu nějakým způsobem zasloužit. Co se týče medailí za statečnost tam je evidentní, že ty činy těch konkrétních lidí vedly bezprostředně k záchraně lidského života a to jsem tedy velmi rád, že ministerstvo vnitra ve spolupráci s generálním ředitelstvím, nebo chcete li naopak toto udílení dělá. No a letos je to dvojnásob slavnostní, protože máme 65 výročí a také 10 výročí HZS, takže jsem tomu rád.“
 
Jednou z medailí za statečnost byl ocenění nadporučík David Vratislavský z HZS hlavního města Prahy, který neváhal skočit v lednu do řeky Vltavy, která měla necelé 2°C a zachránil dva tonoucí muže, včetně jednoho policisty.
 
David Vratislavský:“Vzhledem k tomu, že jsem vyhodnotil situaci tak, že jsem viděl, že  policista i tak pronásledovaný, což jsem se dozvěděl až poté, že potřebují pomoct, tak v podstatě, bude to znít jako klišé, neváhal a skočil jsem do ledové vody a myslím, že by to udělala drtivá většina z nás, z mých kolegů záchranářů.
 
Akt slavnostního předávání medailí HZS ČR se koná od roku 2000. Ocenění probíhá dvakrát ročně. U příležitosti státního svátku Dne vzniku samostatného Česko-Slovenského státu a státního svátku Dne osvobození od fašismu. Tentokrát bylo udílení medailí a plaket obzvláště slavnostní, a je také jisté, že jeho tradice bude pokračovat.
 
Miloš Svoboda:“Záchranářský sbor vždycky prokazuje, že je jedním z pilířů bezpečnostního systému České Republiky a to by skutečně bez lidí, kteří tomu povolání, poslání se věnují naplno bylo nemyslitelné, takže myslím si ,že ti, kteří dneska získali ta ocenění, ať už medaile nebo plakety HZS ČR, tak ti že si to jistě zasloužili, byli pečlivě vybráni, ale jsem současně přesvědčen že v řadách HZS je celá řada dalších kteří by si někdy v budoucnu myslím si, toto ocenění zasloužili a mohou se ho také dočkat.“
 
 

vytisknout  e-mailem