Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Placení poplatků např. za psa nebo svoz odpadu online. Ministerstvo vnitra spustilo projekt Platební brány pro veřejnou správu

Obce, úřady nebo příspěvkové organizace získají pro občany snadnější a levnější možnost platby různých poplatků – online bez osobní návštěvy úřadu. Umožní to projekt Platební brány pro veřejnou správu, který spustilo Ministerstvo vnitra s Národní agenturou pro komunikační a informační technologie. 

Platební brána je online kanál, přes který může občan hradit poplatky za služby veřejné správy, např. za psy, za komunální odpad, za druhopisy matričních dokladů a jiné platby, a to z počítače nebo mobilního zařízení. Platit půjde kartou, převodem i např. z elektronické peněženky či SMS platbou. „Díky portálu občana nebo datovým schránkám už lidé mohou s úřady komunikovat online. Teď obcím umožníme snadnější pořízení platební brány, aby lidé nemuseli chodit na úřad ani kvůli poplatkům za psa nebo například za odpad,“ vysvětlil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Při online placení vybraného zboží nebo služby bude zákazník přesměrován do prostředí platební brány, která zprostředkuje platbu a okamžitě ji zpracuje. Placení bude pohodlné, rychlé a bezpečné jak pro zákazníka, tak pro úřad nebo organizaci, které platbu přijímají.

Dynamický nákupní systém

Ministerstvo vnitra připravilo Dynamický nákupní systém, přes který mohou orgány veřejné moci ve zjednodušeném režimu podat veřejnou zakázku na platební bránu. V rámci této zakázky si zájemce o platební bránu nadefinuje platební metody, které chce občanům ve své platební bráně nabízet, a další kritéria zakázky.

Poskytovatelé služeb platebních bran se mohou do Dynamického nákupního systému přihlašovat od letošního března. Pokud splní kvalifikační požadavky zadávací dokumentace zveřejněné na portálu Národního elektronického nástroje, budou moci v rámci systému soutěžit o dílčí veřejné zakázky na platební brány pro jednotlivé orgány veřejné moci. Na základě požadavků zájemce o platební bránu zadá Ministerstvo vnitra dílčí zakázku a vybere pro konkrétní orgán veřejné moci nejvhodnějšího dodavatele.

Projekt Platební brány pro veřejnou správu je v současnosti plánován na čtyři roky. Podrobnější informace naleznete na webu platebnibrany.gov.cz/, zadávací dokumentace je dostupná zde.

Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations 

vytisknout  e-mailem