Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Parádní web spěje do finále

Za naši obnovenou snahu více se na stránkách časopisu zaměřovat na internetové stránky měst a obcí vlastně může jeden studenokrevný živočich alias webový aligátor (první díl tohoto seriálu vyšel ve Veřejné správě číslo 17/2011). V pravidelných intervalech se zakusuje do více či méně šťavnaté porce webů. Od začátku letošního roku se pak rozběhla Webparáda. Zveřejňuje se žebříček sedmi webů, o jejichž pořadí rozhoduje hlasováním veřejnost. Internetové stránky zároveň hodnotila porota ve složení Zdeněk Čížek, starosta obce Šebetov, Michal Kuchta, tajemník města Hořice, Jakub Ferschmann, webmaster a zastupitel obce Němčovice a Karel Ferschmann, starosta tamtéž. Jednou za měsíc se Webparáda obměňovala a místo obcí, které skončily na posledních dvou místech, vstupovaly do soutěže dvě nové. Hlasování probíhalo po deset měsíců, do poloviny října. Jste zvědaví na jméno obce, která se v žebříčku udržela nejdéle na prvním místě a získá cenu veřejnosti? Na vyhlášení si budete muset počkat do konce listopadu. Ve VS číslo 24/2012 přineseme výsledky hlasování veřejnosti a těšit se můžete i na reportáž z vítězné obce. 
  
Komu se podařilo udržet svoji pozici v pětici webů? Jsou to Bělov, Černá v Pošumaví, Čížkov, Dolní Třebonín a Telnice. Jejich weby přecházejí do soutěže Parádní web 2012 a mají možnost zabodovat ještě u odborné poroty. Během letních měsíců bylo zároveň možné se do soutěže Parádní web 2012 přihlásit. Učinily tak čtyři obce s přenesenou působností (Česká Skalice, Duchcov, Kopidlno, Heřmanův Městec), dvě s rozšířenou působností (Bílovec, Most) a šest obcí I. typu (Hodslavice, Neplachovice, Novosedlice, Libina, Lukavice, Vikýřovice). Tento seznam obcí doplněný o tipy redakce bude předložen ke zhodnocení odborné porotě. Vítěz jednotlivých kategorií by měl být znám v prosinci. Speciální cenu udělí také redakce.
 

Tipy redakce

Při výběru jsme měli na mysli kritéria strukturovaného, originálního webu s dobře zpracovanou prezentací úřadu a zajímavou nabídkou služeb pro občany. V kategorii Obce s přenesenou působností tedy nominujeme Hrádek nad Nisou a Klášterec nad Ohří, do kategorie Obce s rozšířenou působností Dvůr Králové, Českou Lípu a Kroměříž.
 

Obec s přenesenou působností

Hrádek nad Nisou
Město zaujme netradičním a hravým výtvarným řešením webových stránek. Například na úvodní stránce jsou aktuality zveřejňovány formou papírků připnutých na obrazovku. Graficky velkorysým způsobem jsou pojaty i prezentace jednotlivých odborů, nechybí vyznačení kanceláře na chodbě úřadu. Dozvíte se zde jak náplně činnosti, aktuální zprávy související s daným odborem, tak v pravém sloupci další podrobnosti – odkazy na vizitky úředníků, související informace a dokumenty. Sekce webu jsou barevně odlišeny, což přispívá k dobré orientaci na stránkách. Zajímavým způsobem pracují tvůrci webu také s pravým pruhem, který se tematicky proměňuje a rozšiřuje tak aktuální nabídku pro uživatele.
 
Klášterec nad Ohří
Naproti tomu zde vsadili v pravém sloupci na stabilní obsah. Při procházení webu jsou tak zde vždy k dispozici podstatné informace a odkazy na několik logem zvýrazněných aktivit jako je Psí útulek online či Kronika města. Praktické také je, že na viditelném místě úvodní strany se uživatel může seznámit se základními údaji o městě, včetně jeho vyznačení na mapě. Tvůrci webu využívají hojným způsobem fotografie a tím informace významně oživují. Kromě základního rozdělení webu pro turisty a občany lze vybírat i z dalších tematických sekcí, které jsou všechny barevně, ale i změnou fotografie v záhlaví odlišeny. Dobře jsou představené odbory úřadu, navíc je zde k dispozici v PDF praktický rádce pro danou oblast.
 

Obec s rozšířenou působností

Dvůr Králové
Město nabízí perfektní, na první pohled rozpoznatelnou strukturu (rozdělení do kategorií Město, Radnice, Volný čas/turistika, Podnikání). Jednotlivé stránky jsou navíc barevně odlišené, takže uživatel se naprosto přesně orientuje i vizuálně. Úvodní stránka není přehlcená a je logicky uspořádaná (uprostřed aktuality, vpravo další informace jako jsou adresa či úřední hodiny a rychlá navigace či kalendář akcí, na konci pak odkazy na okolní obce, organizace a správní obvod). V případě, že uživatel potřebuje přehlédnout celý web, lze využít Mapu webu. Mapa správního obvodu je proklikávací na internetové stránky příslušných obcí, nechybí ani odkazy na kontakty na obce. Rubrika Potřebuji vyřídit obsahuje návody životních situací a je hypertextově provázána i s rubrikou Kontakty (zde lze nalézt i odkaz na formuláře a informace z odborů). V rubrice Zeptejte se mimo jiné komunikuje s občany přímo starostka města.
 
Česká Lípa
Graficky méně výrazný web dokáže překvapit bohatým obsahem. Horní lišta se čtyřmi kategoriemi Město, Úřad a samospráva, Kultura, sport, turistika, Region vás spolehlivě provádí webem. Rubriky rychle nabíhají a čistě textový formát přispívá k tomu, že návštěvníka nic opticky neruší. Možná by nezaškodilo občas přidat obrazový materiál, toho se nám dostane až na turistickém portálu města. Zajímavostí je, že novinky si lze setřídit i podle odborů. Občané mohou nahlásit Závady a nedostatky, objednat se elektronicky na úřad, zhlédnout videoinstruktáž k životním situacím či videozáznamy z jednání zastupitelstva, seznámit se lze také dopředu s materiály projednávanými na zasedání. Zastupitelé jsou představeni i na fotografiích, včetně kontaktů. V rubrice Poskytování informací si lze přečíst zodpovězené dotazy na základě zákona č. 106/1999 Sb. a v podrubrice Ostatní dotazy je dán prostor i pro další diskusi. Zveřejňovány jsou smlouvy i veřejné zakázky.
 
Kroměříž
Tvůrci webu zvolili trochu jiné členění: Informace pro návštěvníky, Informace pro občany, Informace o projektech, Neziskové organizace. Kromě klasického zpravodajství jsou na úvodní straně k dispozici i videozprávy. V kategorii Informace pro návštěvníky je pak praktický výběr z akcí na příslušný den a pás s fotografiemi odkazujícími na zajímavá místa. V kategorii věnované projektům se dozvíte rozsáhlé informace o stávajících i ukončených projektech, včetně kontaktů na příslušné pracovníky. Zajímavý je speciální vyhledávač neziskových organizací podle různých kritérií umístěný v kategorii zaměřené na neziskové organizace. Užitečná je rubrika Potřebujete vyřídit, kde zjistíte náležitosti pro vyřízení vašeho požadavku, využít můžete buď výběr ze seznamu či přímo zadat hledaný výraz. Nechybí ani elektronické objednání na úřad.
 
Ivana Jungová

 

Cesta k Parádnímu webu

Redakce se vyhledáváním zajímavých webových prezentací samospráv a jejich posuzováním zabývá již dlouhodobě. Kromě stránek města Dvora Králové, které nás svým relativně novým designem z roku 2011 zaujaly až v poslední době, se ostatní čtyři naše tipy pro Parádní web 2012 objevily v centru naší pozornosti již před časem, kdy redakce pořádala soutěž Objev roku. Hrádek nad Nisou a Česká Lípa byly Tipem roku 2003, Klášterec nad Ohří Tipem roku 2006. Speciální osud měla Kroměříž, která sice byla označena za Tip roku 2004, po vyhlášení Tipů však byla spuštěna nová verze stránek a na webu v době hodnocení odbornou porotou probíhala kompletní přestavba, z tohoto důvodu byly stránky z kandidátů navržených na Objev roku 2004 vyřazeny. Jak si lze ověřit v internetovém archivu po zadání příslušné webové adresy na archive.org, zmiňovaná města na vývoji svého portálu pracují a zamýšlejí se nad vhodným uspořádáním rubrik. Hrádek nad Nisou již dvakrát změnil design, než se propracoval k dnešnímu výslednému webu. Také Klášterec nad Ohří se nespokojil s původním layoutem a od roku 2007 spustil nové stránky. Stejně tak Kroměříž experimentovala s podobou stránek, než se ustálila na současné verzi. Rovněž Česká Lípa se za tu dobu proměnila již podruhé.
 

Historie soutěže Objev roku

V letech 2000–2007 proběhlo osm ročníků soutěže a titul Objev roku byl za tu dobu udělen devatenácti městům a obcím a sedmi dobrovolným svazkům obcí. Pro účastníky soutěže, porotce a další zájemce se uskutečnilo na Ministerstvu vnitra několik odborných seminářů na téma Webové prezentace obcí, měst a dobrovolných svazků obcí, z nichž byly uveřejněny výstupy v tématu čísla 13/2005 a specializovaných přílohách čísla 12/2005, 12/2006 a 13/2007 (seznámit se s nimi můžete v archivu časopisu Veřejná správa).

 

vytisknout  e-mailem