Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Otevírají se hory s pokladem. Nahlédněte do sbírek národního archivního dědictví

Pověsti nelhaly, jen se trochu sekly. Hory s pokladem se totiž opravdu otevírají, jen ne na Velký pátek, ale vždy 9. června na Mezinárodní den archivů. Těch hor, resp. archivů, je šest desítek a významná část z nich dnes pořádá den otevřených dveří. 

Nosíte v aktovce či batohu externí disk o velikosti 1 terabytu? A teď si představte, že byste tam kromě svačiny a lejster měli takových disků nacpat 4244. Proč byste to dělali? Přece abyste tam v digitální podobě měli celé naše národní archivní dědictví. Mezi archivními poklady totiž nejsou jen klasické archiválie, které poskládané vedle sebe měří 872 km, ale také archiválie digitální. Těch je v současnosti právě 4244 terabytů a i ty stojí za pozornost.

Ministerstvo vnitra vás proto jako gestor archivnictví a zřizovatel osmi státních archivů zve na jedinečné akce, které dnes, 9. června 2023, pořádá v rámci Mezinárodního dne archivů mnoho archivních institucí po celé republice. Jejich seznam najdete zde a těšit se můžete na přednášky, výstavy nebo třeba prohlídky zajímavých archivních budov.

„Co mají společného Zlatá bula sicilská a osobní pozůstalost Karla Kryla? Také o tyto poklady pečují archiváři našeho Národního archivu. Práce archivářů rozhodně stojí za pozornost, už jen z toho důvodu, že uchovávají naši identitu. A to není málo. Na Ministerstvu vnitra jim proto poskytujeme maximální podporu,“ láká na návštěvu archivářů přímo u nich „doma“ ministr vnitra Vít Rakušan.

Rok od roku větší

Říkáte si, proč navštívit archivy, když jste tam na den archivů byli vloni? Ano, třeba nejstarší dokument dokládající existenci českého státu z 12. století bude určitě stále stejný. Tím ale podobnost končí. Oproti loňsku se národní archivní dědictví zvětšilo o víc než 11 tisíc metrů archiválií a archivy získaly téměř 2000 nových archivních fondů a sbírek. A třeba digitální archiválie se množí přímo raketovým tempem. Před rokem jich archivy měly 2300 terabytů, letos je to už oněch 4244 terabytů.

Základ archivní sítě České republiky tvoří osm státních archivů v čele s Národním archivem, jejichž zřizovatelem je resort vnitra. Tyto archivy se starají o 130 budov a pečují o cca 3/4 národního archivního dědictví. Kromě dvou archivů s celostátní působností a sedmi státních oblastních archivů tvoří archivní sít archivy územně samosprávných celků, specializované archivy, soukromé archivy a tzv. bezpečnostní archivy. Největší archiv klasických listinných archiválií má Národní archiv (133 800 „běžných“ metrů archiválií), největší digitální archiv je Archiv České televize s 2500 terabyty archiválií.



Klára Dlubalová
odbor komunikace

vytisknout  e-mailem