Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Osobní vyhledávací přístroj – novinka na Pragoalarmu 2009

Během veletrhu Pragoalarm/Pragosec 2009 v únoru tohoto roku byl představen velmi zajímavý lokační přístroj, který v sobě skrývá řadu užitečných funkcí a především širokou škálu využití v běžném životě, díky čemuž nám dokáže jeho nástrahy opět o trochu víc ulehčit a překonat.
  
Zařízení se skládá ze dvou hlavních částí – z ruční jednotky s displejem a z elektronických přívěsků. Přívěsky mohou být buď běžné (naváděcí přívěsky), nebo vybavené navíc tísňovým tlačítkem (poplašné naváděcí přívěsky). Přívěsky se přichycují k osobě, chráněné věci či zvířeti.
  
Samotný proces hledání či střežení je velmi jednoduchý. Po zaregistrování přívěsku pod výstižným názvem v menu ruční jednotky je možné ihned spustit hledání či střežení.
    
Dosah v režimu hledání je 183 metrů v závislosti na okolních podmínkách. Tato vzdálenost ve volném prostoru plně dostačuje k úspěšnému nalezení osoby s přívěskem, zvířete či věci, na níž je přívěsek upevněn. Díky své velikosti a možnosti uchycení pomocí lepicích pásek, poutka nebo volitelných voděodolných pouzder mohou být tyto miniaturní přívěsky připevněny prakticky k čemukoli.
   
Dva možné režimy – hledání či střežení
Režim hledání – jak již název napovídá, slouží ke hledání. Chcete-li přívěsek (a osobu nebo věc, u které je připevněn) nalézt, jednoduše ho zvolíte v menu na displeji ruční jednotky. Ruční jednotka vás zvukem a vizuálně bude navádět až k pohřešované osobě či věci. Např. nalezení věci, kterou byste za normálních okolností museli hledat hodiny, případně vůbec nenašli, bude otázkou malé chvilky. Výjimečná přesnost zařízení vás dovede až do vzdálenosti 2,5 cm od přívěsku, nezávisle na tom, zda jste uvnitř, venku nebo zda je úplná tma. Hledání probíhá jednoduše tak, že se otočíte s ruční jednotkou v ruce dokola a vydáte se tím směrem, kde ruční jednotka indikuje nejsilnější signál.
  
Režim střežení – zabraňuje ztrátě vašich věcí. Kolem ruční části zařízení můžete individuálně pro každý přívěsek nastavit neviditelnou bezpečnostní zónu – na malou, střední nebo velkou vzdálenost. Pokud se kterákoliv z věcí dostane mimo vámi nastavené hranice bezpečnostní zóny, spustí se vibrační a zvukový poplach a na displeji se zobrazí, kdo nebo co poplach způsobilo.
  
Naváděcí přívěsek a poplašný naváděcí přívěsek lze připevnit na dítě nebo osobu na vás odkázanou. Když se dostane přívěsek mimo vámi nastavenou bezpečnostní zónu, budete ihned upozorněni. Tlačítko na poplašném naváděcím přívěsku umožňuje dítěti nebo osobě na vás odkázané spustit nouzový poplach na ruční jednotce zařízení, a tím dát zprávu, že potřebuje vaši pomoc. Přívěsky usnadňují hledání blikáním LED diodou a pípáním. K jedné ruční jednotce je možné zaregistrovat až 24 přívěsků/věcí/osob.
   
Různé druhy využití
Pro představu nejnázornější a ve své podstatě zásadní použití nachází tento přístroj při střežení či hlídání dětí. Kolikrát se již mnoha rodičům stalo, že v obchodním domě, na pískovišti či v parku spustili své dítě na krátkou chvilku z dohledu a ono se v tento krátký nestřežený okamžik ztratilo. Ať už vlastním přičiněním, že se zkrátka zatoulá, nebo v tom horším případě je někým odvedeno. Následně člověk prožívá traumatické minuty, někdy i hodiny umocněné strachem a tísní, zda dítě nalezne.
  
Kromě využití při hlídání vlastních dětí je možné využít toto zařízení také pro hlídání dětí při různých výletech, dětí v mateřských školách, starších či duševně nemocných lidí a podobně. Další uplatnění naleznete pro přístroj při hlídání a především zaběhnutí domácích mazlíčků jako například koček, psů, králíků, kdy je naváděcí či poplašný naváděcí přívěsek připevněn na krku vašeho zvířecího miláčka.
   
Pro zapomnětlivé je ideálním pomocníkem při hledání klíčů, brýlí či peněženky. Své místo nalezne rovněž u modelářů, kteří musejí často hledat zatoulaný model letadla, u lyžařů – freeriderů při ztrátě lyže v hlubokém sněhu, na staveništích s drahým nářadím, zkrátka všude tam, kde je riziko ztráty věci a vy jejímu hledání nehodláte věnovat dlouhé minuty či hodiny bez garance úspěchu. Využití nalezne také ve chvíli, kdy jste okrádáni a máte zapnutý režim střežení. Ten vás totiž upozorní na opuštění dané věci z hlídané oblasti.
    
Osobní vyhledávací přístroje jsou vynikajícími pomocníky při hledání či střežení osob a různých předmětů. Místo dlouhých minut či hodin strávených mnohdy stresujícím hledáním osob či věcí ušetříte váš drahocenný čas a pravděpodobnost uspokojivého výsledku se zvyšuje.       
 
Informuje:
JUDr. Tomáš Koníček z odboru prevence kriminality MV
tel.: 974833217, e-mail: sekropk@mvcr.cz 
   
  


Odbor prevence kriminality, 9.4.2009

vytisknout  e-mailem