Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Originální pohled na místa

Spolek Hroší kůže zachytil prostřednictvím dronů mimo jiné Tiské stěny. O zkušenosti se s námi podělil Jan Jelínek, předseda tohoto spolku.
 
Jan Jelínek, předseda spolku Hroší kůže. Foto: archiv Hroší kůže. Jan Jelínek, předseda spolku Hroší kůže. Foto: archiv Hroší kůže.
Mapujete tímto způsobem i jiné lokality?
Natáčíme s kolegy videa ze zajímavých historických míst, jako jsou hrady a zámky. Chceme je ukázat z netradičního pohledu a také je zpřístupnit lidem, kteří nejsou zcela mobilní. Děláme to pro zábavu. Veškerá videa najdete na našem portálu www.zanosem.cz. Drony se v dnešní době velmi rozmáhají a ne všichni je používají korektně. My máme natáčení vždy domluvené se správcem nebo majitelem, z videí nejsou rozpoznatelné obličeje a videa také nezobrazují soukromý majetek. V tuto chvíli máme požádáno o evidenci bezpilotního letadla a vydání povolení k létání u Úřadu pro civilní letectví.
 
Počítá s využitím dronů Ústecký kraj, v čem spatřujete přínos pro samosprávu?
Některé videa jsme dali Ústeckému kraji k dispozici k využití v oblasti cestovního ruchu a kultury a památkové péče. Videa z dronů jsou obecně využitelná pro samosprávu v cestovním ruchu, přiblížení historických objektů, monitoringu v oblasti životního prostředí nebo natáčení pro integrovaný záchranný systém – povodně, nehody v nepřístupných oblastech. Řešením, vzhledem ke složitosti provozu a získání dalších povolení, zřejmě nebude vlastnictví dronů, ale jejich využití jako služby – výjimkou může být integrovaný záchranný systém. Uplatnění dronů bych jednoznačně rozdělil do dvou okruhů. Prvním je zábava a zde by měl stát striktně stanovit lokality, kde lze využívat bezpilotní leteckou techniku. Také bych se osobně přimlouval za jednoduchou evidenci všech zařízení a stavebnic při prodeji. Druhým je natáčení, ať již za úplatu nebo pro zábavu, mimo uvedené lokality – zde musí vše probíhat v režimu přísné evidence a zkoušek pilota.
 
Jaká rizika jsou s drony spojená? Co byste poradil těm, kteří by je chtěli využít?
Legislativa bude muset neustále dohánět neuvěřitelný rozvoj v této oblasti. Problémem může být v budoucnu například to, že dron nemusí být jen nosičem kamery, ale i jiného nákladu. Dnešní využití je jen první etapa, ale dokážu si představit, že více dronů (desítky?) bude v budoucnu naprogramováno jako jeden autonomní systém – hejno ptáků, což je z bezpečnostního hlediska velký problém v oblasti leteckého provozu, elektráren a podobně. Nechci strašit, je to trochu sci-fi, ale ne úplně vzdálená.
 
Rada pro ty, kdo chtějí dron využít?
Neuvěřitelná zábava, ale také velká zodpovědnost.
 
Ivana Jungová

vytisknout  e-mailem