Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Odborná konference „Městské kamerové a dohlížecí systémy v praxi“

Konference se konala 10. října 2013 v tiskovém sále Ministerstva vnitra ČR za účasti 80 odborníků z celé České republiky. Byla zaměřena zejména na zástupce obecních policií, Policie ČR, státní správy a samosprávy a na pracovníky Národního bezpečnostního úřadu i Úřadu na ochranu osobních údajů.  
Odbor prevence kriminality MV ČR (OPK) podporuje výstavbu a rozšiřování městských kamerových dohlížecích systémů (MKDS) finančními prostředky v rámci Programu prevence kriminality již od roku 1996. Protože jde o projekt situační prevence, který je finančně značně náročný, měl a má OPK pro realizátory několik zásadních podmínek. Ty jsou obsaženy v "Rozšiřujících podmínkách pro zpracování projektů a standardní postupy pro hodnocení účinnosti Městského kamerového dohlížecího systému". Tyto podmínky jsou součástí schválených Zásad pro poskytování finančních prostředků na projekty z Programu prevence kriminality. Vzhledem k modernizaci používané techniky jsou každoročně aktualizovány, včetně legislativněprávních podmínek používání MKDS zejména z pohledu na zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění pozdějších předpisů. Na aktualizacích se podílí i spolupracovníci OPK, zejména Asociace Grémium Alarm.
 
OPK se rozhodl, ve spolupráci s organizacemi TRIVIS a ORSEC, uspořádat konferenci, kde jednotliví vystupující předložili návrhy technických, legislativních i technickoorganizačních standardů pro zdárnou činnost a vysokou efektivitu MKDS. Na konferenci došlo také na neformální výměnu dobré praxe při zadávání, budování, provozu, údržbě a servisu MKDS. Nezapomnělo se ani na operátory MKDS, kteří jsou srdcem celého systému. 
Jednotlivé diskusní příspěvky včetně fotogalerie najdete zde a zde.
 

Informuje: JUDr. Tomáš Koníček z odboru prevence kriminality MV ČR, tel.: 974 833 217, e-mail: tomas.konicek@mvcr.cz.
 

vytisknout  e-mailem