Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Od 11. května bude více možností, kde překročit hranice

Vláda dnes, 4. května, schválila návrh ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), kterým dochází k prodloužení dočasného znovuzavedení ochrany vnitřních hranic do 13. června. Zároveň od 11. května dochází k úpravě přeshraničního pohybu. Hraniční přechody, které mohli využívat pouze pendleři a řidiči nákladní dopravy, budou moci využít všichni občané, rovněž se zpřístupní vybrané přechody pro železniční dopravu. 

Od pondělí 11. května bude možné na místech, která dnes v čase od 5 do 23 hodin fungují pouze pro pendlery a nákladní silniční dopravu, překračovat hranice všem kategoriím cestujících. Ve stejném režimu budou zpřístupněna další tři místa pro překračování hranice s Německem: Dolní Poustevna, Hřensko a Kraslice. „Chceme zmírnit negativní dopady na přeshraniční dopravu. Dosud pouze pendlerské přechody jsou nyní k dispozici všem a přidáváme další tři místa. Musíme však přihlédnout i ke kapacitním možnostem policie, proto pro tuto kategorii přechodů zatím stále platí provozní doba 5–​23 hodin“, řekl po jednání vlády ministr vnitra Jan Hamáček.

Dále se vzhledem k očekávanému obnovení mezistátní vlakové dopravy od 11. května zpřístupní hlavní železniční koridory. Jedná se o Českou Kubici a Děčín na hranici s Německem a Břeclav a Horní Dvořiště na hranici s Rakouskem.

Vláda rovněž rozvolnila režim pro občany třetích zemí, kteří mohou od 11. května za předpokladu, že se prokáží testem na koronavirus, vstoupit na území České republiky. Jedná se např. o sezonní zaměstnance v zemědělství či pracovníky ve zdravotnictví a sociálních službách.

Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations 

vytisknout  e-mailem