Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obce se vyslovily pro zavedení přímé volby starostů

Ministerstvo vnitra na základě usnesení vlády č. 8/2011 z 5. ledna 2011 připravuje legislativní změny k zavedení přímé volby starostů v obcích, v nichž není volena rada obce, a to od komunálních voleb v roce 2014. V rámci plnění tohoto úkolu uspořádalo Ministerstvo vnitra anketu mezi představiteli obcí ke zjištění, jakou míru podpory zavedení přímé volby starostů v současnosti má (starostové obcí byli osloveni prostřednictvím e-mailových zpráv).  

K 31. březnu 2011 na anketní otázky reagovalo celkem 2 431 obcí, tedy 39 % všech obcí v České republice (oslovena nebyla statutární města a hlavní město Praha). Z výsledků ankety vyplývá, že přímou volbu starostů v současnosti podporuje 65 % reagujících obcí, tedy bezmála 2/3 těchto obcí. Z výsledků rovněž vyplynulo, že zavedení přímé volby starostů není podporováno výlučně obcemi s menším počtem obyvatel (do 1 000 obyvatel), resp. že tato podpora prakticky není závislá na počtu obyvatel příslušné obce (podpora se stabilně pohybovala v rozmezí od 66 % u obcí do 500 obyvatel až po 58 % u obcí nad 5 000 obyvatel; v průměru tedy přímou volbu starostů v každé velikostní kategorii oslovených obcí podporovaly cca 2/3 těchto obcí). Neplatí tedy, že čím větší obec, tím menší podpora.

V jednotlivých krajích se podpora pro zavedení přímé volby pohybovala mezi 60 až 75 % oslovených obcí. Vymykají se pouze kraje Moravskoslezský a Středočeský. V Moravskoslezském kraji byla zaznamenána (nejvyšší) – 80% podpora přímé volby, ve Středočeském kraji naopak nejnižší – 53% – podpora přímé volby.

K dispozici veřejnosti zveřejňujeme výsledky ankety v přiloženém souboru. Výsledky jsou uspořádány podle velikosti obcí (list č. 1), dále podle jednotlivých krajů (list č. 2) a konečně graf shrnutí celkové výsledky podle počtu hlasujících obcí (list č. 3).

Některé obce připojily k anketě i komentář. Komentáře budou využity při zpracování legislativních prací. Vyhodnocení obsahu komentářů je uvedeno v příloze.

vytisknout  e-mailem