Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

O odškodnění za výbuchy ve Vrběticích požádalo 9 187 občanů

Ministerstvo vnitra už kladně posoudilo téměř všechny z více než 9 000 žádostí o jednorázové odškodnění za výbuchy muničních skladů ve Vrběticích. Celkové dosud přiznané odškodnění je téměř 300 milionů korun. Žádat bylo možné od ledna do konce června letošního roku. 

O odškodnění za újmu způsobenou mimořádnou událostí v muničním skladu Vlachovice-Vrbětice na Zlínsku mohli žádat obyvatelé Haluzic, Lipové, Bohuslavic nad Vláří, Slavičína a Vlachovic, kteří měli v obci trvalý pobyt nebo v ní prokazatelně pobývali mezi 16. říjnem 2014 a 13. říjnem 2020. Možnost využilo 9 187 občanů. Ministerstvo vnitra zatím kladně rozhodlo u 8 599 žádostí a přiznalo odškodnění ve výši 298 166 976  Kč.

„Jsem rád, že se nám ve spolupráci se starosty dotčených obcí podařilo takto rychle posoudit prakticky všechny žádosti. Lidé z okolí Vrbětic si za několik let trvající újmu odškodnění zaslouží,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan.

Více než dvě třetiny všech žádostí lidé poslali hned během prvního měsíce platnosti zákona, tedy v lednu letošního roku. Původně zákon stanovil jako podmínku odškodnění trvalý pobyt v konkrétní obci, od 15. června však na základě rozhodnutí Ústavního soudu mohli žádat i ti, kteří v obcích prokazatelně žili, i když tam trvalý pobyt neměli. Po rozhodnutí Ústavního soudu přišlo Ministerstvu vnitra 454 žádostí.

Žádosti musí resort vnitra na základě zákona posoudit do 90 dnů od doručení, přiznané odškodnění je nutné vyplatit do 30 dnů od vydání rozhodnutí. 

Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem