Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Informace o realizaci Programu prevence kriminality a extremismu – Úsvit

Program prevence kriminality a extremismu - Úsvit (dále jen „Program Úsvit“) vznikl v roce 2009 na základě stěžejní priority Ministerstva vnitra, kterou byl boj proti extremismu a zvýšení bezpečí a veřejného pořádku v sociálně vyloučených lokalitách. Metodický základ měl Program Úsvit ve Strategii prevence kriminality na léta 2008 až 2011 přijaté usnesením vlády č. 1150/2007.  

Program Úsvit je významnou aktivitou Ministerstva vnitra v oblasti zvyšování bezpečí v sociálně vyloučených lokalitách a má i své opodstatnění ve snížení vlivu extremistického populismu na českou veřejnost. V rámci Programu Úsvit jsou podporovány sociální aktivity a situačních opatření, které zlepšují situaci nejen v rámci sociálně vyloučených lokalit, ale i v lokalitách, kde spolu žijí tzv. normální obyvatelé měst s těmi, kteří jsou označováni jako společensky nepřizpůsobiví. Program Úsvit je realizován na základě dlouholetých zkušeností Ministerstva vnitra s Programem prevence kriminality na místní úrovni, se kterým má mnoho společných prvků.
 
Obsahem Programu Úsvit je podpora nerepresivních metod práce Policie ČR i obecní policie, zvyšování bezpečí v sociálně vyloučených lokalitách, eliminace sociálně rizikových jevů a prevence útoků páchaných s extremistickým motivem a zapojení obyvatel sociálně vyloučených lokalit ke zlepšení jejich situace.

Celý dokument ve formátu PDF (pdf, 280 kB)
Celý dokument ve formátu DOC (doc, 105 kB)
Přehled o finančních dotacích na program Úsvit za rok 2010 (xls, 20 KB)

vytisknout  e-mailem