Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Není ticho jako ticho

Představte si, že byste najednou přestali slyšet. Neslyšíte slova svých kolegů, neslyšíte přijíždějící tramvaj, neslyšíte zvonění telefonu, nerozumíte. Dovedete si představit, jak moc by se vám změnil život?
 
V České republice žije více jak půl milionu lidí se sluchovým postižením, ne všichni se domluví znakovým jazykem a je velký rozdíl, jestli se někdo z nich narodil neslyšící, nedoslýchavý nebo o sluch přišel během života. Nezisková organizace ORBI PONTES pořádá již tradičně na konci září festival Týden komunikace osob se sluchovým postižením (TKOSP). Letošní ročník se uskuteční 20. – 28. září na různých místech České republiky. Hlavním tématem letošního festivalu jsou komunikační prostředky a jejich využití v praxi.
 
V rámci festivalu proběhne ve čtvrtek 25. září od 13 hodin na Magistrátu hlavního města Prahy odborná konference Komunikační prostředky osob se sluchovým postižením v praxi. Účastníci akce se dozví rozdíly mezi neslyšícími, ohluchlými a nedoslýchavými. Seznámí se s online simultánním přepisem i tlumočením do znakového jazyka i pravidly komunikace s lidmi se sluchovým postižením. Na konferenci vystoupí například Petr Vysuček, prezident Asociace organizací neslyšících, nedoslýchavých a jejich přátel (ASNEP), který představí prelingválně neslyšící a jejich komunikační prostředky. Anica Dvořáková, držitelka ceny Olgy Havlové, představí komunikační možnosti ohluchlých lidí; Jaroslav Winter, šéfredaktor portálu Helpnet.cz, spolu s prezidentem České unie neslyšících Martinem Novákem představí komunikační prostředky osob nedoslýchavých a simultánní přepis. Na programu je také titulkování, Věra Strnadová, držitelka ceny Olgy Havlové a předsedkyně Komise pro skryté titulky a Legislativní komise při ASNEP, promluví o kompenzační funkci skrytých titulků pro osoby se sluchovým postižením. Zaměstnávání, Tichý svět a Tichou linku pro neslyšící představí ředitelka Agentury APPN, Marie Horáková. Automatickému přepisu mluveného slova se věnuje společnost Newton Technologies. Pro nelékařské zdravotnické pracovníky je konference zařazena do kreditního systému podle vyhlášky č. 4/2010 Sb. Partnery konference jsou Magistrát hl. m. Prahy, ČSOB a. s., Segafredo Zanetti CR s. r. o., C.Q.M., spol. s r. o., Evropské vody s. r. o. Konference je tlumočena do českého znakového jazyka a simultánně přepisována. Program odborné konference naleznete zde.  
 
Festival Týden komunikace osob se sluchovým postižením probíhá v období, kdy se celosvětově slaví Mezinárodní den neslyšících. „Cíle této akce jsou stále stejné: snažíme se šířit základní informace o světě osob se sluchovým postižením mezi širokou veřejnost. Naší snahou je také zviditelnit organizace a instituce, které lidem se sluchovým postižením pomáhají každý den. Proto jsme zvolili formu kulturně vzdělávacího celorepublikového programu, který spolu s námi připravují právě samotné organizace a instituce pracující s lidmi se sluchovým postižením,“ říká ředitelka ORBI PONTES Renata Škopková. Za prosazování plnohodnotné komunikace s lidmi se sluchovým postižením byla organizace nominována na výroční cenu Národní rady osob se zdravotním postižením České republiky MOSTY 2013 v kategorii II. nestátní subjekt a reklamní spot Není ticho jako ticho propagující festival zvítězil v soutěži Žihadlo 2013 o nejlepší česko-slovenskou veřejně prospěšnou reklamu v kategorii televizní a kino spot. Záštitu nad třetím ročníkem festivalu Týden komunikace osob se sluchovým postižením převzali senátorka Daniela Filipiová, ministr kultury Daniel Herman, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, Ministerstvo práce a sociálních věcí a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Monika Jindrová

vytisknout  e-mailem