Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministr vnitra přijal zástupce Světového židovského kongresu. Zveřejnili metodiku k ochraně měkkých cílů

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) přijal dnes, 13. listopadu 2019, vedoucí představitele Světového židovského kongresu (WJC), konkrétně ředitele Centra bezpečnosti a krizového řízení WJC Ernesta Herzoga a specialistku na krizový management Centra Gabrielu Ben David. 

Společně zveřejnili novou Metodiku koordinace měkkého cíle pro fázi po bezpečnostním incidentu. Materiál pro Ministerstvo vnitra (MV) vytvořilo právě Centrum bezpečnosti a krizového řízení WJC. Jde o materiál, který má provozovatelům a majitelům měkkých cílů pomoci správně postupovat a minimalizovat škody v případě násilného, mj. i teroristického útoku.

"Máme opatření i metodiky, jak minimalizovat hrozbu útoku. Přesto provozovatelé škol, nákupních center, divadel, církevních budov nebo restaurací potřebují jasný návod, co dělat i v případě, pokud by u nich k násilnému útoku došlo," uvedl Jan Hamáček k účelu metodiky. Ministr vnitra upozornil, že i když neexistuje konkrétní hrozba útoku, je nutné, aby měkké cíle, tedy veřejně přístupná místa s nižší úrovní zabezpečení, měly i v souvislosti s bezpečnostní situací v Evropě vypracované postupy pro všechny možné rizikové scénáře a dokázaly zmírnit následek útoku a rychle se vrátit k rutinnímu provozu. "S židovskou komunitou máme v oblasti bezpečnosti nadstandardní vztahy a při ochraně měkkých cílů využíváme také zkušenosti izraelských partnerů. Děkuji proto zástupcům centra bezpečnosti za tuto spolupráci," doplnil Jan Hamáček. Materiál je samozřejmě využitelný pro všechny měkké cíle.

Mezi další témata schůzky patřil i nárůst antisemitských útoků v Evropě, který se zatím Česku vyhýbá. Přesto však MV s českou židovskou komunitou v oblasti bezpečnosti dlouhodobě spolupracuje. Ministr vnitra zástupce WJC ujistil, že jakékoli projevy antisemitismu jsou pro Česko nepřijatelné. Už v lednu 2019 přijaly obě komory Parlamentu ČR pracovní definici antisemitismu. To by mělo přispět k zefektivnění odhalování antisemitských trestných činů.
 

Nejen metodika

Novou Metodiku koordinace měkkého cíle pro fázi po bezpečnostním incidentu naleznete v příloze i na stránkách MV. Hned zítra a pozítří, 14. a 15. listopadu 2019, proběhne k metodice školení pro krajské policejní specialisty na měkké cíle, zástupce krajů, kteří připravují projekty z dotací MV na ochranu měkkých cílů, a bezpečnostní manažery měkkých cílů, např. z Národního technického muzea, Všeobecné fakultní nemocnice v Praze nebo Karlínského hudebního divadla.

Materiály k ochraně měkkých cílů, včetně dalších metodik naleznete zde, informace k dotačnímu programu MV na ochranu měkkých cílů zde.

  

Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a PR

  

vytisknout  e-mailem