Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministr vnitra Milan Chovanec: Ulici si nesmíme nechat vzít

Ministr vnitra Milan Chovanec zavítal ve čtvrtek 2. října 2014 mezi hasiče a policisty z Rychnovska. V Národním domě v Rychnově nad Kněžnou s nimi debatoval o současných problémech, které hasiče i policisty trápí, a kromě toho zdejší policisty pochválil za poměrně vysokou objasněnost případů. Zároveň připomněl, že policistům a hasičům bude vrácena část mezd, které jim stát v roce 2010 sebral, a že policisté i hasiči se dočkají novějších uniforem. 

Policie se podle ministra Chovance dříve stávala předmětem politických her a celostátní útvary byly kolbištěm politických stran. „Já ale chci, aby byla policie efektivní, a proto praxi, kterou zde nastolily předešlé vlády, musíme zastavit,“ vypíchl Chovanec na úvod.
 
Zmínil i platy pro státní zaměstnance a zástupcům policie i hasičům připomněl, že ještě letos jim bude na platech vráceno 3,5 procenta. „Nepůjde však o navýšení tarifu, ale o odměny. Tarify se nemohou měnit dvakrát v roce. Další zvýšení o 1,5 procenta bude následovat v lednu příštího roku. V tomto případě už ale bude navýšen tarif. Zažádám o to,“ sdělil Chovanec. „Ve státním rozpočtu udělalo snížení mezd asi dvě miliardy korun, což je při rozpočtu přes bilion korun nicotná částka. Státu to nijak nepomohlo a my nemůžeme policisty a hasiče sunout k propasti existenčních problémů.“
 
Dalším diskutovaným tématem bylo ošacení příslušníků obou sborů. Policisté totiž nedávno nakoupili za několik stovek milionů korun části uniforem a obuv, které byly kvalitativně naprosto nevyhovující. „Policie se zachovala jako pořádný zákazník a ošacení vrátila,“ pronesl Chovanec před zhruba padesátihlavým plénem. Ministr vnitra ví, že například služební košile nesají pot a že policisté nemají kvalitní funkční prádlo. „Hasiči jsou na tom jen o málo lépe,“ zhodnotil. „Jsou to věci, které budeme postupně řešit,“ ubezpečil.
 
Hovořilo se i o problematice sociálně vyloučených lokalit a extremismu. Zaznělo, že stát nechal různým lidem vydělat miliony korun na chudobě jiných, když jim umožnil, aby brali ze sociálních dávek a nechal chudé platit vysoké nájmy ve zdevastovaných ubytovnách. „To je neuvěřitelné. I to musí skončit,“ zdůraznil ministr vnitra. S vyloučenými lokalitami souvisí i pouliční kriminalita. „Nesmíme si ulici nechat vzít a nesmíme dopustit, aby se ještě více rozbujela drogová scéna,“ doplnil a připustil, že na potírání zločinu obecně je potřeba více peněz. Ty musí jít ze státního rozpočtu. „Pan premiér si je dobře vědom faktu, že republika musí být bezpečná a že bezpečnost musíme zaplatit. Jiná cesta není.“
 
V závěru se hovořilo o vozovém parku. Ministr zjistil, že se zejména mezi policisty nese mylná informace, že dostanou auta spalující plyn. „Ano, ministerstvo chce nakoupit auta na plyn, ale budou pro poštu. Neumím si představit, že by policisté nebo hasiči jezdili s motorem na tento pohon. Vyloučil jsem i možnost nákupu aut domácího výrobce s nízkoobjemovými motory. Není možné, abychom s takovými chytali zločince,“ zhodnotil na konec.
 

Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem