Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministerstvo vnitra zrekonstruovalo ubytovnu Kupa

Dominanta na Jižním Městě v Praze – někdejší hotel Kupa – je nejvyšším panelovým domem v České republice a s 81 metry a 23 podlažími nabízí skvělý výhled do okolí. Díky své poloze je také nejvyšším bodem v Praze a v pořadí nejvyšších budov v České republice zaujímá desáté místo.  

Panelový dům, který v současné době funguje jako ubytovna pro policisty a státní zaměstnance, stojí od roku 1980 a jeho stav již byl nevyhovující. Zejména jeho energetická náročnost neodpovídala dnešním standardům. Proto Ministerstvo vnitra rozhodlo o jeho rekonstrukci.

Ta zahrnovala jak vnější zateplení s novou fasádou, tak postupnou renovaci vnitřních prostor. Obměňujeme nábytek v jednotlivých apartmánech, v budově vznikly také kancelářské a komerční prostory, v 21. patře funguje dokonce i restaurace, která je v pronájmu,“ řekl ekonomický náměstek ministra vnitra Jiří Zmatlík.

U vrcholu jsou obě věže ubytovny propojeny krytou mostní chodbičkou, která také prošla rekonstrukcí, stejně jako hodiny a jejich hodinový stroj, který se nyní seřizuje automaticky. Samotná rekonstrukce budovy probíhala v letech 2015 a 2016 a byla dokončena v listopadu 2016. Oproti odhadovaným 41 milionům korun nakonec stála 31 milionů.


Zajímavosti rekonstrukce:
Zateplení

  • polystyrén 3000 m2, tj. 6000 desek, 33 000 kotev
  • 2000 m2 lehkého obvodového opláštění

Hromosvod

  • 6500 m drátu, 5400 držáků hromosvodu

Celkem

  • zatepleno 10 500 m2 plochy, použito 89 800 kotev
Odkazy do noveho okna

f_06 Náměstek ministra vnitra Jiří Zmatlík a ředitel Bytové správy MV Miroslav Boháč

f_06 Náměstek ministra vnitra Jiří Zmatl... 

Detailní náhled

f_08 stav před rekonstrukcí

f_08 stav před rekonstrukcí 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem