Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministerstvo vnitra se ohrazuje proti článku MF DNES

MF Dnes, konkrétně redaktor Václav Janouš, dnes, v úterý 19. ledna 2016, zveřejnil hrubě manipulativní text nazvaný „Chovanec: Na web jen s povolením“. 

Článek MF Dnes podsouvá čtenářům lživé informace o tom, že ministr vnitra chce všem uživatelům rozdat jakési občanky a prosadit, aby lidé mohli na internet jen s povolením. Stejně tak ministr vnitra nikdy neřekl, že by chtěl přístup k internetu omezit.
 
Tyto informace jsou lživé a nikdo z Ministerstva vnitra ani ministr vnitra nikdy nic takového neřekl. Považujeme tedy za nesmyslné dávat snahu o otevření veřejné debaty o bezpečnosti internetu do souvislosti s kroky Číny či Ruska, jak to dělá pan redaktor.
 
Pan ministr pouze vyjádřil názor, že zřejmě nastala doba otevřít na téma bezpečnosti internetu veřejnou diskusi. Otevřená a odborná diskuse, která by se věnovala různým možnostem, jak se bránit působení extremistických hnutí ve virtuálním prostoru, je podle pana ministra potřebná a nemluví se o ní jen v ČR, ale i v dalších zemích. Tuto informaci redaktor Janouš od Ministerstva vnitra dostal, rozhodl se ji však nezveřejnit. Navíc podobná veřejná debata o bezpečnosti internetu probíhá mj. i ve Francii.
 
Ministerstvo vnitra považuje za zarážející, že se MF Dnes v době, kdy o bezpečnosti internetu mluví prakticky celý svět, takto explicitně vymezuje proti snahám o boj s internetovou kriminalitou.
 
 
Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a PR Ministerstva vnitra

vytisknout  e-mailem