Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministerstvo vnitra poskytne Řecku dar na ochranu hranic EU

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a řecký velvyslanec Efthymios Efthymiades podepsali dnes, 22. července 2020, Memorandum o porozumění, které stvrzuje dar Ministerstva vnitra Řecku ve výši 1 milionu EUR k posílení ochrany na vnějších hranicích EU. Peníze jsou určeny na technické vybavení a posílení personálních kapacit řecké pohraniční policie. 

Z daru Ministerstva vnitra budou pořízena vozidla, lodě, čluny, termokamery, dalekohledy a telekomunikační zařízení. Současně se posílí kapacity pohraniční policie prostřednictvím specializovaných školení. Peněžní dar Řecku schválila vláda a bude poskytnut z programu Ministerstva vnitra Pomoc na místě.
 
„Už v březnu jsme Řecku oznámili, že jim pomůžeme čelit migračnímu tlaku na řecko-turecké hranici. Po specifikaci požadavků z řecké strany zde máme další konkrétní pomoc, která posílí ochranu vnější hranice EU před nelegálními migranty,“ sdělil Jan Hamáček.
 
Migrační situace na řecko-turecké hranici se zhoršila na přelomu února a března, kdy Řecko potřebovalo urgentní materiální pomoc. Česko prostřednictvím Ministerstva vnitra vzápětí dopravilo do Řecka materiál v hodnotě 4,5 milionu Kč a zároveň vyslalo na řecko-tureckou hranici 27 českých policistů.
 
Další materiální pomoc ve výši 4,4 milionu Kč z programu Ministerstva vnitra​ MEDEVAC dopravil do Řecka v dubnu Hasičský záchranný sbor ČR.
 
Současný dar na nákup technického vybavení a posílení personálních kapacit řecké pohraniční policie je tedy již třetím letošním příspěvkem Řecku ke zvládání migrační situace. 
 
 
Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a PR 

vytisknout  e-mailem