Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministerská konference na Štiříně

Ve dnech 24. a 25. května 2012 se na zámku Štiřín uskutečnilo setkání ministrů vnitra Salcburského fóra. Setkání zorganizovala Česká republika jako země, která v současné době tomuto regionálnímu uskupení předsedá. Kromě zástupců členských zemí se jednání jako pozorovatelé zúčastnili také zástupci Evropské komise a Europolu. 

Konference měla hned několik zajímavých momentů. Za ten hlavní můžeme považovat podpis Dohody o spolupráci v oblasti ochrany svědků, kterou podepsalo osm z devíti členských států. Polsko se k podpisu připojí později, až bude mít ukončen vnitrostátní schvalovací proces.

Dalším významným momentem je dohoda všech ministrů, že zašlou dopis vyjadřující podporu vstupu Bulharska a Rumunska do Schengenského prostoru současnému a nastávajícímu předsednictví Evropské unie a na vědomí všem členským státům Evropské unie a Evropské komisi.

Nejzajímavější a nejpřínosnější byl průběh diskuse k bodům týkajícím se Schengenské spolupráce a druhý den nového právního základu Europolu. Mezi další zajímavé body konference pak patří např. prezentace polského ministra Jacka Cichockého k bezpečnostním opatřením během EURO 2012 nebo prezentace maďarského ministra Sándora Pintéra k přípravě nového Osmnáctiměsíčního pracovního programu.

Závěrečným výstupem konference byla společná deklarace ministrů Salcburského fóra.

 

Tisková zpráva - Salcburské fórum

Fotogalerie

vytisknout  e-mailem