Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministerská konference „Budování migračních partnerství“

Praha 27. – 28. dubna 2009 

České předsednictví Radě Evropské unie připravuje ve dnech 27. – 28. dubna 2009 v Praze ministerskou konferenci „Budování migračních partnerství“.
 
Obecným cílem ministerské konference “Budování migračních partnerství” je během společných přípravných jednání vytvořit společnou deklaraci, která by umožnila zúčastněným států kvalitativně lepší spolupráci směřující k vybudování migračních partnerství. Tento záměr má podpořit aplikaci Globálního přístupu k migraci v jeho východní a jihovýchodní dimenzi a principy zakotvené v nedávno přijatém Evropském paktu o migraci, uzavřeném za francouzského předsednictví.
  
České předsednictví bude ve svém záměru podpořeno Polskem, Maďarskem, Rumunskem, a Slovenskem.
  
První přípravná schůzka se uskutečnila v Praze 30. – 31. října 2008 a sešli se na ní delegáti z 39 zemí (EU a Schengenského prostoru, jihovýchodní Evropy, východní Evropy, střední Asie a Turecka), Evropské komise, EU agentur (Frontex a Europol) a 4 mezinárodních organizací (ICMPD, UNHCR, IOM, Výkonný výbor SNS).
  
Zúčastněné státy spolu s Evropskou komisí podpořily záměr České republiky uspořádat ministerskou konferenci. Setkání bylo provázenou živou diskuzí nad pěti tématickými okruhy (boj s nelegální migrací, návraty, readmise a reintegrace, pracovní migrace, integrace a migrace a rozvoj), jejíž závěry poslouží jako základ pro přípravu deklarace, která budou schválena ministerskou konferencí.
  
Druhá přípravná schůzka proběhla ve dnech 16. a 17. února 2009 v turecké Antályi. Živá diskuze nad návrhem společné deklarace, vytvořené po pražské schůzce, výrazně přispěla k jeho vybroušení. Setkání bylo provázeno ještě větším zájmem než první pražská schůzka, což svědčí o pozitivním postoji zúčastněných států k iniciativě. Sjelo se celkem 101 delegátů ze 51 států a mezinárodních organizací.
  
Další přípravná setkání k ministerské konferenci budou probíhat následovně:
  • 3. setkání, Bukurešť, 30. – 31. března 2009
  • 4. setkání, Praha, 26. dubna 2009

   
 

Poznámka:
Jazykový režim konference: francouzština, angličtina, němčina, ruština, 1. den srbština a 2. den chorvatština.
    
  
Kontaktní osoba:
Jana Zacios
Odbor azylové a migrační politiky / oddělení zahraničních vztahů
 
Tel.: +420 974 832 472
Fax: +420 974 833 558
E-mail: zacios@mvcr.cz
 
přípravná konference hromadné foto Přípravná konference - hromadné foto
 

vytisknout  e-mailem