Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Mezinárodní odborníci a umělci na Street for Art

Od 18. do 24. září 2014 se v Praze na Černém Mostě v Centrálním parku u metra Rajská zahrada uskuteční 7. ročník festivalu Street for Art.
Festivalu se daří v posledních letech oživovat veřejný prostor pražských sídlišť Jižní Město a Černý Most. Letos se na něm objeví například romští rappeři Cincinaty, Bonus se svým novým projektem Člověk pokrokový, Bratři Orffové, ale také celá řada místních hudebních uskupení, o které se stará komunitní centrum Plechárna Černý Most.
 
Nedílnou součástí festivalu je konference Praga Caput Cultura, na níž se potkají mezinárodní odborníci na otázky rozvoje města. „Po sedmi letech se uzavírá velká část naší práce, kterou jsme započali vlastně coby experiment. Otázka na začátku zněla – dá se pomocí kultury zlepšit kvalita života a oživit komunita v periferní části velkoměsta? Po sedmi letech můžeme říci – ano, dá, pokud se naučíte najít a zapojit ty samotné místní obyvatele, kterým s organizací akcí pomůžete. Ve chvíli, kdy festival opouští vlastní ego, začínají vznikat skutečně ty pravé a trvale udržitelné komunitní projekty, které tady zůstanou i po nás. A to byl a je smysl festivalu,” uvádí David Kašpar, ředitel festivalu a doplňuje: „Co je ale nejdůležitější úspěch – podařilo se nám povýšit téma lokální kultury na téma, které teď rezonuje celou metropolí. Svědčí o tom podobné akce jako je například Zažít město jinak, reSITE, ale vlastně i farmářské trhy. A dokazuje to i záštita primátora Tomáše Hudečka.”
 
Sedmidenní festival letos ještě více než předtím propojuje několik skupin lidí – lokální obyvatele, kteří se často v průběhu roku podíleli na komunitních aktivitách, z nichž někteří jsou dokonce součástí hudebního a dalšího programu, lokální hudebníky, kteří buď fungují dlouho, anebo vyrostli v inkubátoru na Plechárně, návštěvníky z Prahy, ale i odborníky. „A právě ti budou moci po prvních dvou dnech, poté co budou dva dny probírat teoreticky témata lokální kultury, komunitních aktivit a rozvoje předměstí, jít a přímo vidět kulturu a komunity v terénu,” vysvětluje propojení festivalu a mezinárodní konference Praga Caput Cultura programová ředitelka Michaela Hečková. V rámci festivalu se uskuteční kromě koncertů Bratří Orffů, lokálních Black Bridge Band nebo mladých Cincinaty i premiéra divadelního storytellingového představení Sídliště z plechu, výstava kurátorky Lenky Lindauerové, jejíž součástí se budou stávat i samotní návštěvníci, ale i site-specific procházky za skrytou mikrohistorií nebo pozoruhodnostmi Černého Mostu.
 
Jako vždy hraje důležitou roli i festivalová architektura sama. Architektonická koncepce ze studia SMRK je organickou strukturou, která objímá a spojuje veškeré dění v rámci festivalu v jeden celek stejně jako festival spojuje zájmy obyvatel na Praze 14. Živý organismus z dřevěných latí se navíc bude živelně rozrůstat během celého festivalu a zapojit se může každý kolemjdoucí, který přidá ruku k dílu. Festival Street for Art je realizován pod záštitou starosty Prahy 14 Radka Vondry. Konference Praga Caput Cultura se koná pod záštitou primátora hlavního města Prahy Tomáše Hudečka a náměstka primátora hlavního města Prahy Václava Novotného. Vzniká díky podpoře Prahy 14, hlavního města Prahy a Ministerstva kultury České republiky. Realizátorem festivalu je Praha 14 kulturní, Zahrada, o. p. s. a Tolerdance, z. s. Kompletní program festivalu i konference naleznete zde.
 
Kateřina Fišarová

 

vytisknout  e-mailem