Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

MEDEVAC přivezl do Česka další pacienty ze Sýrie

V úterý 6. listopadu přivezl vojenský speciál z Jordánska do Prahy syrské uprchlíky, kteří se budou v Česku léčit v rámci humanitárního programu MEDEVAC. Pro léčbu v ČR bylo vybráno 10 pacientů, z toho 4 děti. V Praze se podrobí léčbě zranění, která buď utrpěli během bojů mezi opozicí a vládou prezidenta Bašára Asada, nebo mají onemocnění, které nelze v daných podmínkách adekvátně léčit.  

„Řešení konfliktu zůstává bohužel v nedohlednu,“ vysvětluje situaci v zemi, která se nadále dramaticky zhoršuje, 1. náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška, „od jara 2011 probíhá v Sýrii vnitřní ozbrojený konflikt mezi vládními silami prezidenta Bašára al-Asada a opozice. Proto považujeme za současnou prioritu humanitární pomoc syrským uprchlíkům."
 
V této souvislosti poskytla letos ČR prostřednictvím Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) a Mezinárodního výboru Červeného kříže ve prospěch obyvatelstva Sýrie i syrských uprchlíků v okolních zemích finanční pomoc ve výši 14 mil. Kč.
 
V Jordánsku, odkud byli pacienti programu MEDEVAC přivezeni, navštívila delegace ministerstev vnitra, zdravotnictví a zahraničních věcí za účasti velvyslankyně v Jordánsku Ivany Holoubkové největší jordánský uprchlický tábor v Zátarí. Setkali se zde se zástupci vedení tábora, UNHCR a francouzské polní nemocnice.
 
Výběr pacientů se uskutečnil v rámci druhé lékařské mise. Ta probíhala za úzké spolupráce s českým zastupitelským úřadem v Ammánu, MUDr. Filipem Burgetem, traumatologem ze Všeobecné fakultní nemocnice, MUDr. Viktorem Řeháčkem, ortopedem Fakultní nemocnice v Motole, a společností Člověk v tísni, která svými aktivitami pomáhá Syřanům prostřednictvím svých koordinátorů a dalších partnerů v regionu.
 
„Jordánsko, odkud pacienti MEDEVACu přiletěli, projevuje vůči této uprchlické vlně ze Sýrie velkou toleranci a její představitelé opakovaně deklarují připravenost ponechat hranice otevřené a uprchlíky do Sýrie nevracet,“ vysvětlila koordinátorka blízkovýchodních programů společnosti Člověk v tísni Jitka Škovránková s tím, že organizace v regionu pomáhá už od roku 2003.
 
Vrchní ředitel kabinetu a mezinárodních vztahů Jan Růžička z Ministerstva zdravotnictví k úspěšnému pokračování projektu MEDEVAC dodal: „Ministerstvo zdravotnictví projekt MEDEVAC jednoznačně podporuje, neboť představuje vynikající propagaci naší země, českého zdravotnictví i českých lékařů. Proto jsme rádi, že se MEDEVAC rozvíjí a spolupráce s ostatními ministerstvy perfektně funguje. Zároveň věříme, že další pacienti budou následovat."
 
Program MEDEVAC spravuje Ministerstvo vnitra ve spolupráci s ministerstvy zdravotnictví, zahraničních věcí a obrany. Program funguje od roku 1993, kdy vznikl jako reakce na válečný konflikt v Bosně a Hercegovině následovaný válečným konfliktem v Kosovu. Rozšíření programu do Sýrie schválila vláda v červenci letošního roku. Na konci srpna přiletěli na léčbu do Česka první dva syrští uprchlíci ve věku 21 a 25 let. V rámci programu MEDEVAC se letos už v ČR léčilo pět dospělých libyjských pacientů s válečnými zraněními a tři děti z Barmy/Myanmaru s vrozenými srdečními vadami.
 
Pavel Novák
ředitel odboru tisku a PR Ministerstva vnitra
 
a
 
Vlastimil Sršeň
ředitel odboru komunikace s veřejností Ministerstva zdravotnictví

vytisknout  e-mailem