Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Lopeník

Zlínský kraj 

LopeníkLopeník
Hornatá oblast na uherském pomezí byla definitivně přičleněna ke světlovskému panství a k Moravě až v roce 1784 v souvislosti s přípravou josefského katastru. Z rozptýlených kopaničářských samot následně v roce 1791 vznikla nová obec, která převzala jméno vrchu Velký Lopeník (911 m n. m.). Její vrchností byla do roku 1803 hrabata ze Saint-Julien a po nich Haugvicové z Biskupic.
Pozoruhodnou připomínku minulosti Moravských Kopanic představuje překvapivě dobře dochovaná usedlost č. p. 141. Návštěvníky rázovitého kraje ovšem přitahuje zejména příroda Bílých Karpat a od roku 2005 také rozhledna zbudovaná přímo na státní hranici na Velkém Lopeníku. V současnosti žije v obci  zhruba dvě stě obyvatel.
 
Na historické lopenické pečeti byl vyobrazen strom s motykou a sekerou. Znak udělil obci předseda PS PČR 8. října 2001 zároveň s praporem. Ve zlatém štítě je zelený, od poloviny vydutý hrot se zlatou svěšenou dubovou větévkou s jedním žaludem a dvěma listy. Ve vztahu k názvu obce odvozenému od slova lupen, respektive od vrchu pokrytého listnatým lesem, se jedná o mluvící znamení. Hrot provází dvě černé růže se zlatými semeníky a zelenými kališními listy, které byly převzaty z rodového erbu hrabat ze Saint-Julien.
 
Kresba: Lubomír Zeman
Text: Jan Zachar

vytisknout  e-mailem