Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Krádeže vozidel - Jste fanouškem cyklistiky a máte drahé jízdní kolo? Nenechávejte ho samotné bez ochrany

Jste fanouškem cyklistiky a máte drahé jízdní kolo? Nenechávejte ho samotné bez ochrany - Krádeže jízdních kol 

Podle Policie ČR dochází k největšímu počtu krádeží kol na veřejných místech. Krade se v každou denní dobu i na místech dobře viditelných s neustálým pohybem osob. Zmizení kola je otázkou několika vteřin a riziko pro pachatele je nízké. Navíc bývají kola většinou jen volně opřena o nějaký objekt bez využití jakéhokoliv prvku zabezpečení.  

Málokteré jízdní kolo je vybaveno již od výrobce nějakým zámkem či jiným prvkem zabezpečovací techniky. Důležité je si uvědomit, že kolo pouze „opřené“ o zeď, lavičku, strom, sloup veřejného osvětlení či o stojan dopravní značky je velkým lákadlem pro zloděje. Stačí ho vzít a odvézt. A přitom stačí tak málo, abyste z něho udělali hůře dostupnou kořist. Při odkládání kola je třeba ho vždy upoutat zámkem k pevné části v okolí (již zmiňovaná lavička, strom, sloup apod.) tak, aby bylo připevněno přes rám. Ve většině měst a obcí jsou zřizovány ukotvené pevné stojany na kola – např. u obchodních center, zdravotnických zařízení, u škol, pošt či restaurací. V takovém případě můžete využít pevný lankový zámek nebo zámek ve formě řetízku a upoutat kolo do stojanu.

V poslední době, a je to dobře, se začínají v některých městech (zejména v těch, která jsou zapojena do Programu prevence kriminality) objevovat uzamykatelné stojany pro jízdní kola. Jde o naprostou novinku v oblasti zabránění krádežím kol na veřejných místech. Jeho hlavní předností oproti stávajícím stojanům je možnost uzamčení kola pomocí masivního kovového třmenu a spolehlivého uzamykacího mechanismu, který je pevnou součástí stojanu.

Stojany jsou vhodné jako součást městského mobiliáře (např. pro vybavení autobusových a vlakových nádraží). Dobře slouží u bytových domů, nebo v menším provedení u rodinných domků. Svým dílem tak přispívají k „Bezpečné lokalitě“.

Jinou možností zabezpečení jízdních kol či motocyklů je využití elektronických prvků zabezpečení. Může jít o detektory či osobní alarmy, které, jsou-li nainstalovány a pokud někdo neoprávněně s kolem pohybuje, spustí sirénu. Zajímavou kombinaci představuje alarm k ochraně jízdního kola, motocyklu nebo mopedu, ale i k ochraně přípojného vozíku, nákladu na něm, zavazadlům umístěným na střešním nosiči (zahrádce) proti krádeži.

Ocelový kabel s mechanickým bezpečnostním zámkem, doplněný pohybovým detektorem a hlasitou sirénou, nabízí dvojitou ochranu proti odcizení. Srdcem alarmu je pohybový detektor s nastavitelnou citlivostí. Při ostře zapnutém přístroji se rozezní siréna, jakmile někdo nepovolaný jízdním kolem či motocyklem pohne, nebo se pokusí s alarmem manipulovat.

K propojení s chráněným předmětem slouží 1,5 m dlouhý ocelový kabel. Tím lze pohodlně přimknout jízdní kolo, skútr, moped či malý motocykl přes přední či zadní kolo ke stojanu nebo jiné pevné části. Ocelový kabel je součástí elektronického obvodu, a jakmile dojde k jeho přerušení, okamžitě se rozezní siréna.

Plášť alarmu je robustní a odolný proti povětrnostním podmínkám. Všechny otvory jsou utěsněné gumovým těsněním proti vlhkosti. Ocelový kabel je obalen povětrnostně odolným pláštěm. Zámek je chráněn proti vniknutí špíny a vlhkosti gumovou krytkou.

Registrace jízdních kol

V některých městech již Policie ČR nebo obecní policie provádí registraci jízdních kol. Po zajištění odpovídající techniky a propojení databází všech registrovaných kol se uvažuje o zveřejnění databází (registrovaných i odcizených kol) na webu Ministerstva vnitra a Policie ČR stejně tak, jak je tomu v případě motorových vozidel.

Mikrotečky a mikročipy zásadně zvyšují šanci, že jízdní kolo nebude odcizeno. Majitel jízdního kola zadá do registru své kontaktní údaje, které slouží pouze v případě navrácení nalezeného předmětu pro policii. Ověřování se provádí nejen zadáním ID prvku (např. mikrotečky), ale i pomocí výrobního čísla a podle slovního popisu předmětu. Unikátní technologie mikroteček a mikročipů, doplněná výstražnými prvky tvoří ve spojení s centrálním registrem chráněných předmětů silný nástroj v boji s majetkovou kriminalitou.

Jedná se o cenově dostupnou aplikaci, s centrálně ale i mezinárodně dostupným registrem. Označení kola má silně odrazující účinek a výrazným způsobem snižuje riziko odcizení. Výhodou je také spolupráce s Policií ČR i obecními či městskými policiemi v ČR.

Tolik jen několik možností zabezpečení jízdních kol ve městě či v přírodě. Nezapomínejte však, že i kolo uložené doma ve sklepě či kolárně je vhodné mít dostatečně zabezpečeno anebo mít kvalitní uzamykací systém na dveřích do těchto prostor. Samozřejmostí by měla být dobře uzavřená pojistná smlouva pro případ odcizení zejména, jedná-li se o vyšší pořizovací hodnotu bicyklu.

Informaci připravil: JUDr. Tomáš Koníček z odboru prevence kriminality MV ČR, e-mail: sitprev@mvcr.cz  (duben 2010)

vytisknout  e-mailem