Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Koncepce rozvoje digitálního televizního vysílání v České republice

Bližší informace o koncepci rozvoje 

Ministerstvo informatiky ve spolupráci s Ministerstvem kultury připravilo dokument Koncepce rozvoje digitálního televizního vysílání v České republice, jehož cílem je urychlit přechod ze zemského analogového televizního vysílání na zemské digitální televizní vysílání v České republice, časově vymezit jednotlivé fáze tohoto přechodu, stanovit podmínky úplného vypnutí zemského analogového televizního vysílání a určit úlohu státu v celém procesu. Koncepci schválila vláda dne 15. 3. 2006.

Přechod ze zemského analogového televizního vysílání na zemské digitální televizní vysílání přispěje k efektivnějšímu využití rádiového spektra, které má Česká republika k dispozici. Pro diváka bude zemské digitální televizní vysílání přínosem zejména v pokrytí televizním signálem i v oblastech, kde dnes signál chybí nebo není dostatečně kvalitní, ve vyšší kvalitě obrazu i zvuku, v širší a obsahově rozmanitější programové nabídce a v řadě nových služeb, které digitální televizní vysílání doprovázejí.

V souladu s Koncepcí rozvoje digitálního vysílání v České republice Český telekomunikační úřad dne 28. prosince 2006 vydal opatření obecné povahy, kterým se stanoví Technický plán přechodu zemského analogového televizního vysílání na zemské digitální televizní vysílání (TPP) (pdf, 339 kB).

TPP stanovuje zejména:

  • lhůty, podmínky a způsob postupu rozvoje sítí elektronických komunikací pro zemské digitální televizní vysílání v jednotlivých oblastech ČR,
  • lhůty, podmínky a způsob vypínání zemského analogového televizního vysílání v jednotlivých oblastech ČR,
  • postup operátorů zajišťujících vysílací sítě, provozovatelů vysílání a dotčených orgánů státní správy.

Dokumenty ke stažení:
Koncepce rozvoje digitálního vysílání v ČR (pdf, 98 kB)
Digital broadcasting development policy in the Czech Republic (pdf, 47 kB)
Usnesení vlády č. 1189 z 14. 9. 2005 (pdf, 22 kB)
Usnesení vlády č. 261 z 15. 3. 2006 (pdf, 78 kB)
Usnesení vlády č. 563 ze 17. 5. 2006 (pdf, 25 kB)

vytisknout  e-mailem