Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Komunikovat s občany se vyplatí

Konzultace 

Vítěznou cenu přebírá starosta Kopřivnice Josef JalůvkaVítěznou cenu přebírá starosta Kopřivnice Josef Jalůvka

Centrum pro komunitní práci střední Morava za podpory Ministerstva zahraničních věcí České republiky uspořádalo ve dnech 24.–25. dubna 2008 mezinárodní konferenci na téma Zapojování veřejnosti do rozhodovacích procesů státní správy a samosprávy. Konference byla spojená se slavnostním vyhlášením výsledků 5. ročníku soutěže O lidech s lidmi. Konference proběhla za účasti řady významných hostů, k nejvýznamnějším patří ministryně zahraničních věcí Maďarska Kinga Göncz a ministr zahraničních věcí České republiky pan Karel Schwarzenberg. Během prvního dne se představily vítězné projekty z České republiky, Slovenska, Maďarska a Polska a odborná porota vybrala nejlepší z nich. V mezinárodní porotě byli zastoupeni odborníci na zapojování veřejnosti ze všech zemí, v nichž soutěž probíhala.

Maďarská ministryně zahraničí Kinga Goncz, ministr Karel Schwarzenberg a ředitel Centra pro komunitní práci Roman HakenMaďarská ministryně zahraničí Kinga Goncz, ministr Karel Schwarzenberg a ředitel Centra pro komunitní práci Roman Haken

Přední příčky obsadily projekty z České a Slovenské republiky. Z deseti, které postoupily do mezinárodního kola, porota nejlépe hodnotila projekt města Kopřivnice Tvorba strategického plánu rozvoje města (viz dobrá praxe ve Veřejné správě č. 5/2008). Na druhé příčce se umístilo město Dobříš s projektem Komunitní plánování sociálních služeb ve městě Dobříš a třetí místo přidělila porota obci Pruské ze Slovenska. Vítězové národních kol soutěže a vítěz mezinárodního kola se mohou za odměnu těšit na tři dny strávené ve slovenských lázních Piešťany.

Do pátého ročníku soutěže se ve všech zemích přihlásilo celkem 57 projektů, které hodnotilo 32 porotců. Z každé země (kromě Polska, kde postoupil pouze jeden) postoupily do mezinárodního hodnocení nejlepší tři projekty.

V České republice se do Soutěže O lidech s lidmi zapojilo celkem třicet projektů. Do mezinárodního kola hodnocení postoupily tři projekty. Kromě vítězů z Kopřivnice a Dobříše také obec Rýžoviště s projektem Kdo si hraje nezlobí – aneb hřiště pro každého.

Do slovenského kola soutěže se přihlásilo celkem čtrnáct projektů. Na prvních třech místech se umístily a zároveň do mezinárodního hodnocení postoupily projekty „Vox populi ... aneb zeptejme se lidí – anektní zpětnovazebný systém a komunitní plánování v obci Pruské, město Levoča s projektem „Strategie regionálního rozvoje“ a obec Holiare s projektem „Zřízení veřejného hřiště“.

Úplný text je v časopise Veřejná správa č. 11/2008.

Text: Kristýna Ježová
Foto: Ondřej Marek


 

vytisknout  e-mailem