Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kohezní politika a její budoucnost po roce 2013

Konzultace 

Kohezní politika, neboli politika hospodářské sociální a územní soudržnosti, je jednou z klíčových politik Evropské unie.

Základy se datují k roku 1986, kdy byl podepsán Jednotný evropský akt. Následně se tato politika promítla do Maastrichtské smlouvy. Právním základem stávající kohezní politiky je čl. 158 Smlouvy o založení Evropské unie a Smlouvy o založení Evropského společenství. Cílem kohezní politiky pro programové období 2007 - 2013 je snižování rozdílů mezi úrovní rozvoje jednotlivých regionů a snížení zaostalosti nejvíce znevýhodněných regionů.

 Před rozšířením Evropské unie v roce 2004 o deset nových států byly největšími příjemci prostředků v rámci kohezní politiky Portugalsko, Řecko a také Irsko. Po rozšíření se socioekonomické rozdíly mezi nejzaostalejšími a nejvyspělejšími regiony prakticky zdvojnásobily. K hlavním příjemcům finančních zdrojů kohezní politiky patří státy východní a střední Evropy, tedy i Česká republika. Kohezní politika je z hlediska výdajů z rozpočtu Evropské unie srovnatelná se Společnou zemědělskou politikou, její význam poroste a činí zhruba třetinu rozpočtu Evropské unie. Klíčovým nástrojem kohezní politiky jsou strukturální fondy. Česká republika v období 2007 - 2013 má možnost vyčerpat v rámci této politiky 26,6 miliardy euro.

Evropská komise vydala v roce 2007 „Čtvrtou zprávu o hospodářské a sociální soudržnosti“ s názvem „Rostoucí regiony, rostoucí Evropa“ (1).
 

Úplný text je v časopise Veřejná správa č. 9/2008.

 

Text: Ing. Milan Půček, MBA, PhD.

 

Poznámka:

  1. Zpráva v češtině je dostupná na http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docoffic/ official/reports/cohesion4/pdf/4cr_cs.pdf
    Externí odkaz - stránka se otevře v novém okněExterní odkaz - stránka se otevře v novém okně

vytisknout  e-mailem