Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kdo je nejlepší starosta?

Vůbec poprvé v historii se koná soutěž Nejlepší starosta/primátor 2010–2014. Pořádá ji Svaz měst a obcí pod záštitou prezidenta Miloše Zemana. Soutěžního klání se mohli zúčastnit čelní představitele měst a obcí. Výsledky budou slavnostně vyhlášeny 16. září 2014 ve Španělském sále Pražského hradu. „V sídlech, která jsou členy Svazu, žije více než osm milionů lidí“, říká předseda Svazu měst a obcí ČR Dan Jiránek a dodává: „Svaz tak zastupuje více než 76 procent občanů České republiky. Společně hájíme zájmy měst a obcí, například usilujeme o to, aby připravovaná legislativa byla pochopitelná pro normální lidi a ti měli dostatek informací o tom, co se chystá, znali postoje měst a obcí. Mnohé se veřejnost může dozvědět na významných akcích, kdy úplnou novinkou je právě soutěž Nejlepší starosta/ primátor 2010–2014.“ Cílem soutěže je vybrat starosty a primátory, kteří se v letech 2010–2014 nejvíc zasloužili o rozvoj obce, zlepšili její zázemí, infrastrukturu, životní prostředí, podmínky pro podnikání či informovanost občanů.

Akce posiluje povědomí o významu kvalitního vedení měst a obcí, konkrétních manažerských úspěších a výzvách, jak zlepšit samosprávu a také meziobecní spolupráci. Soutěž má inspirovat představitele samosprávy a společně tak přispět ke zvýšení kvality života těch, kvůli kterým veřejná správa existuje – tedy obyvatel České republiky. „Chceme ocenit čtyřletou práci vedení měst a také zjistit, jak se sami starostové a primátoři dívají na to, co se v obcích a městech podařilo a co považují za důležité ve vztahu k veřejnosti“, říká předseda Svazu měst a obcí ČR Dan Jiránek a dodává: „Velmi si přitom vážíme toho, že záštitu soutěži udělil prezident Miloš Zeman, který tak mimo jiné podpořil pokračování myšlenky pravidelného setkávání hlavy státu s představiteli samosprávy na Pražském hradě.“ Do soutěže Nejlepší starosta 2010–2014 se od letošního května mohli starostové a primátoři hlásit sami nebo je mohl na Cenu veřejnosti nominovat kdokoliv. Obojí bylo třeba učinit nejpozději do 30. června 2014. Podmínkou přihlášky bylo vyplnit soutěžní formulář, jehož součástí byly základní informace o přihlášeném i jeho městě/obci a poté otázky, které se týkaly činnosti představitele samosprávy pro obec/město. Dotazy zněly například: Co považujete za svůj největší úspěch ve funkci starosty/primátora? Jaká práce za Vámi stojí? Na co byste lákal návštěvníky do vašeho města/obce? Jaké formy komunikace s veřejností využíváte?
 
Vítěze vybírala odborná porota složená z expertů ze státní správy, akademické sféry i soukromého sektoru. Prvně zasedala v polovině července, další jednání se konalo v polovině srpna. Na základě vyplněných formulářů experti posuzovali osobní přínos starosty pro obec či výsledky jeho činnosti. „Chtěli jsme porotu, která nezaujatě posoudí všechna důležitá kritéria“, říká výkonná ředitelka Svazu měst a obcí ČR Jana Vildumetzová a dodává: „Proto jsme oslovili odborníky z ministerstev, akademické půdy i experty na finance. Na prvním jednání členové poroty dostali podklady o všech přihlášených, které po prostudování na druhé schůzce vyhodnotili. Mezi vítězi, kteří budou odtajněni na slavnostním vyhlášení na Pražském hradě, jsou ženy i muži s tím, že muži převažují.“
 
Soutěž má vlastní grafický symbol. Jeho podstatou je elegantní písmeno S v podobě stuhy zakončené ozdobným prvkem - hvězdičkou. Zlato-černé logo navrhla společnost Kafka Design. Grafický symbol lze ve zkratce a s milou nadsázkou – podobně jako samotné ocenění – pojmenovat „Starosta s hvězdičkou“. „Logo soutěže Nejlepší starosta/primátor 2010-2014 tak jasně dokresluje prestiž soutěže a zdůrazňuje význam poslání představitelů samosprávy“, říká výkonná ředitelka Svazu měst a obcí ČR Jana Vildumetzová a dodává: „Speciální budou i originální křišťálové ceny od firmy Moser. Budou jasně propojovat a ilustrovat soutěž a symbolicky vyjadřovat i regionální příslušnost dodavatele.“ Generálními partnery soutěže Nejlepší starosta/primátor 2010-2014 jsou Kooperativa a ŠKODA AUTO. Hlavními partnery Česká pošta a Česká spořitelna, partnery pak EKO-KOM, Grant-Thornton, Moser, Národní agentura pro dotace, O2 a Vera. Odbornou garanci má společnost CRIF. Mediálními partnery je časopis InS, deník MF DNES a časopis Veřejná správa. Produkci slavnostního večera, kde budou vyhlášeny výsledky, zajišťuje Česká umělecká agentura. Jak vše dopadlo, se veřejnost dozví 16. září 2014 ve Španělském sále Pražského hradu. Chybět nebude prezident České republiky Miloš Zeman, účast přislíbil i předseda Senátu Milan Štěch, předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, premiér Bohuslav Sobotka, řada ministrů a dalších představitelů státní správy, samosprávy i soukromého sektoru.

vytisknout  e-mailem