Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jaký byl hlavní důvod podání přihlášky do soutěže o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci programu regenerace Městských památkových rezervací a Městských památkových zón?

Anketa 

V rámci Mezinárodního dne historických sídel jsou každoročně na Pražském hradě oceněna města nominovaná na titul Historické město roku 2007. Na naši otázku odpovídali někteří jejich představitelé.

MUDr. Jiří Besser, starosta města BerounMUDr. Jiří Besser, starosta města Beroun
MUDr. Jiří Besser,
starosta města Beroun

Berounu patří jedno z předních míst mezi českými městy, která si uchovala pozůstatky středověkého opevnění. Některé jeho partie přetrvaly díky osobitému vývoji domovní zástavby v mimořádně neporušené podobě, a to nejen jako celek, ale také v nejmenším detailu. V malebném spojení se starými střechami přilehlých domků a zákoutími městské zeleně poskytují kladný estetický prožitek a nevšedně autentické poučení o mnohdy dramatickém životě a stavebním umění našich předků. Doslova symbolickými památkami Berouna jsou dvě zdejší věžové brány, dodnes dominující městu. Jejich krásně vytesanými portály projde každý Berouňan alespoň jedenkrát denně. Žádné jiné české město se nemůže pochlubit dvojčaty původně zcela shodných bran, dokonce náležejících jedné z nejstarších etap budování městských opevnění v českých zemích. Asi proto město Beroun již počtvrté získalo titul historické město roku Středočeského kraje a i proto jsem přesvědčen o tom, že naše přihláška do soutěže o titul Historické město roku 2007 je oprávněná.

Ing.Karel Matoušek, starosta města Jindřichův HradecIng.Karel Matoušek, starosta města Jindřichův Hradec
Ing. Karel Matoušek,
starosta města Jindřichův Hradec

Město Jindřichův Hradec podobně jako v roce 2006 i v roce 2007 zvítězilo v rámci Jihočeského kraje a postoupilo do národního kola této soutěže. Nesporně nejvýznamnější důvod, díky kterému se v soutěži chce město prezentovat v širším měřítku, je úspěšně obnovený objekt bývalé jezuitské koleje, ve které bylo založeno Národní muzeum fotografie a dokončeny restaurátorské práce na malbách objevených při adaptaci. Druhým důvodem pro podání přihlášky do soutěže bylo provedení obnovy části městských hradeb, kdy po několika předchozích dílčích opravách byla realizována rekonstrukce fortifikace města v mezihradebním příkopu v nákladu dvou milionů korun. Úspěchem města bylo pořízení regulačního plánu MPR v roce 2006 a nového programu regenerace v roce 2007, nemalé prostředky byly vynaloženy také na propagaci památek v našem městě a na rozvoj místních tradic.

Ing. Libor Karásek, starosta města Uherské HradištěIng. Libor Karásek, starosta města Uherské Hradiště
Ing. Libor Karásek,
starosta města Uherské Hradiště

V rámci procesu regenerace proběhla v roce 2007 sanace vlhkého zdiva lékárny U Zlaté koruny na Masarykově náměstí, restaurování vstupních dveří do domu č. p. 293 na Palackého náměstí a restaurování vstupního portálu galerie Slováckého muzea v Otakarově ulici. Rok 2007 nebyl z hlediska hmotných dokladů procesu regenerace tak významný jako jiné, protože mnohé akce byly dokončovány již v letech předchozích. Město se však intenzivně připravovalo na oslavy 750. výročí svého založení, které probíhaly celoročně při bezpočtu výjimečných akcí. O to více se zabývalo podporou nehmotného kulturního dědictví. Nejrozsáhlejší akcí byly Slovácké slavnosti vína a otevřených památek doprovázející v roce 2007 výjimečnou událost – Národní zahájení Dnů evropského dědictví. Během něj byla uspořádána výstava Nositelům tradic lidových řemesel a nositelů hradišťské Ceny Vladimíra Boučka v galerii Slováckého muzea. Město vydalo výpravnou publikaci Uherské Hradiště, královské město na řece Moravě, uspořádalo výstavu Proměny města – od sametu po univerzitu a Slovácké muzeum zase výstavu Město královské, takoví jsme byli. Cítíme se oprávněni ucházet se o Cenu regenerace za rok 2007 již proto, že výsledky procesu z let minulých jsou v památkové zóně mimořádně viditelné. Významný důvod spatřujeme také v tom, že Uherské Hradiště pečuje dlouhodobě o památkové hodnoty objektů nejen v městské památkové zóně, ale na celém svém území.

Jaroslav Kos, Rychnov nad KněžnouJaroslav Kos, Rychnov nad Kněžnou

Jaroslav Kos
Rychnov nad Kněžnou

Rozhodujícím faktorem bylo to, jak se vedení města a zastupitelstvo stará o rozvoj města, jeho životní prostředí a ochranu památek. Samozřejmě k tomu přistupují i občanské a podnikatelské aktivity na území města. Další rozvoj se plánuje a je již v připravených projektech.

Text: Daniela Řeřichová

vytisknout  e-mailem