Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Informace o vzdělávání Mentorů v rámci individuálního projektu ESF OP LZZ Asistent prevence kriminality

Nejdůležitější akcí měsíce července 2012 v rámci individuálního projektu Evropského sociálního fondu Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost reg. č. CZ.1.04/3.3.00/61.00003 „Asistent prevence kriminality“ byla klíčová aktivita číslo 04 – interaktivní dvoudenní příprava deseti Mentorů a jejich profesních partnerů, konaná centrálně ve městech Bílina a Karviná.

Cíl setkání – získat účastníky pro naplňování základních standardů vedení a přípravy jejich asistentů prevence kriminality (dále jen „APK“), vyměnit si stávající poznatky a především stanovit základní koncepci vzájemné profesní součinnosti při praktickém výkonu služby APK – byl bezezbytku splněn.
Podstatná část přípravy byla zaměřena na zavedení žádoucích vztahů s ostatními pracovníky městských policií včetně plánování a vyhodnocování úkolů, praktické nácviky a zvládání nejčastějších typových situací. Rovněž byly řešeny i otázky minimalizace profesních selhání, organizační, administrativní a finanční zabezpečení projektu a především oblast vlastního výkonu služby APK- prevenci kriminality.

Za jeden z mnoha kladů v rámci hodnocení přínosu celé akce účastníci považovali vytvoření dostatečného prostoru pro vystoupení a dotazy každého účastníka – od rozboru poznatků z praktického výkonu činnosti, úskalí v samotné motivaci a zvláště stimulaci APK, až po úkolování a zvládání zátěžových situací v oblasti jednání s obtížně přizpůsobivými spoluobčany.

Přínosné byly také konkrétní podněty k operativnímu řešení provozních záležitostí, k odborné přípravě včetně potřebných studijních materiálů, či k praktické pomůcce v podobě diáře pro APK a jejich Mentory na celoroční období. Zvláště důležitý a všemi Mentory podporovaný impulz vzešel k nutnosti profesní přípravy i ostatních strážníků městských policií přicházejících do styku s APK (se zaměřením na místo a nezbytnost jejich podílu na prevenci kriminality a roli APK coby jejich partnerů a pomocníků v oblasti upevňování bezpečnosti a veřejného pořádku ve městě).

Všem Mentorům byla taktéž jasně definována jejich nezastupitelná role ve vedení a komplexní podpoře APK, založené na každodenním předávání úkolů, vyhodnocování jejich plnění, a motivaci každého jednotlivce. Každému mentorovi byla zdůrazněna jeho osobní zodpovědnost za splnění cíle projektu všemi jím vedenými APK, kteří nastoupili do této pracovní pozice.

Kladně bylo hodnoceno vystoupení a podpora ze strany zástupců odboru prevence kriminality a zvláště jeho ředitelky Mgr. Jitky Gjuričové u skupiny v Karviné. Podněty ze strany účastníků budou předmětem dalších jednání a budou zobecněny v připravované metodice.

Některé z dalších námětů, které odezněly v rámci zobecnění dobré praxe:

  • Klíčem k úspěchu Mentora je jeho umění naslouchat APK a snažit se mu porozumět.
  • Osobní příklad Mentora je založen na sebekázni, důvěře a jeho ztotožnění s rolí průvodce, pomocníka, motivátora, parťáka, …
  • Základní otázka, která je na pořadu dne: jak získat, motivovat a udržet APK na jejich cestě k cíli.
  • K základní kvalitě Mentora musí patřit – empatie, cit pro věc, správné zhodnocení a rozhodnutí, kreativita, povzbuzování, budování vztahů.
  • APK musí vidět a cítit zájem ze strany Mentora i celého vedení příslušné městské policie.
  • Pracovní výsledky APK jsou z větší části ovlivněny jejich vztahem s Mentorem, který jim věří, věnuje se jim, má jasná očekávání, utváří pracovní prostředí.
  • … a zajímá se o každého APK jako o člověka.

V této úvodní fázi realizace projektu lze za jednu z možných „hrozeb“ považovat „ztrátu“ počátečního entuziasmu u mnohých APK a jejich nereálné očekávání jasně měřitelných okamžitých změn již v začátcích jejich působení. Z jednání vzešel námět a požadavek na zahájení první vlny supervize ještě v měsíci červenci s přesahem nejpozději do poloviny měsíce srpna tak, aby APK získali bezprostřední reakci na jejich konkrétní podněty a připomínky, a tím i podporu. Supervize jsou již nyní v plném proudu.


Informuje: JUDr. Tomáš Koníček z odboru prevence kriminality MV ČR, expert realizačního týmu projektu, tel.: 974 833 217, e-mail: tomas.konicek@mvcr.cz

 

vytisknout  e-mailem