Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Informace o možnosti a podmínkách nabývání a držení expanzních zbraní a rozdílech v české a slovenské právní úpravě v této oblasti

Č. j. MV- 15077-2/OBP-2012 

Poskytnutí informací podle § 14 odst. 5 písm. d) zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů
 
 
            Odbor bezpečnostní politiky Ministerstva vnitra obdržel dne 1. února 2012 Vaši žádost podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), o informace o možnosti a podmínkách nabývání a držení expanzních zbraní a rozdílech v české a slovenské právní úpravě v této oblasti.
 
            K Vašim jednotlivým dotazům uvádíme následující:
 
            1) V české a slovenské právní úpravě týkající se nabývání do vlastnictví a držení expanzních zbraní nejsou zásadní rozdíly. V obou případech, jedná-li se o dovolené výrobní provedení expanzní zbraně, je tato zařazena mezi zbraně kategorie D, které může nabývat do vlastnictví a držet osoba starší 18 let způsobilá k právním úkonům. Nejedná-li se o dovolené výrobní provedení zbraně (na Slovensku o dovolenou výrobu nebo úpravu), je taková zbraň zařazena mezi zbraně kategorie A, zakázané zbraně, které lze nabývat do vlastnictví a držet pouze na základě udělené výjimky.
            Právní úprava České a Slovenské republiky se však liší v požadavcích na dovolené výrobní provedení expanzní zbraně. Expanzní zbraň, která na Slovensku splňuje podmínky dovoleného výrobního provedení, nemusí splňovat podmínky v České republice, blíže viz vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu č. 370/2002 Sb., o dovoleném výrobním provedení plynové zbraně, expanzní zbraně a střeliva.
           
            2) Občan České republiky může nabývat do vlastnictví expanzní zbraně vyrobené nebo upravené na Slovensku; v závislosti na jejich výrobním provedení a následném zařazení do kategorie zbraní jako zbraně kategorie D po dosažení věku 18 let, nebo jako zbraně kategorie A po vydání zbrojního průkazu skupiny A a udělení výjimky.
            Je-li zde pochybnost, zda se v konkrétním případě jedná o zbraň kategorie D nebo A, musí o zařazení rozhodnout Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva. Na rozhodnutí tohoto úřadu o zařazení bude záviset postup budoucího nabyvatele expanzní zbraně (např. při podávání žádostí o vydání příslušných dokladů).
 
            3) Dotazy týkající se zařazení zbraně do příslušné kategorie lze adresovat Českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva, http://www.cuzzs.cz, info@cuzzs.cz . V rámci policie řeší tuto problematiku služba policie pro zbraně a bezpečnostní materiál, její krajské odbory a ředitelství služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Policejního prezidia České republiky.
 
Podle § 5 odst. 3 zákona bude poskytnutá informace zveřejněna způsobem umožňujícím dálkový přístup na internetových stránkách Ministerstva vnitra.

vytisknout  e-mailem