Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hodnocení vzdělávacích a výcvikových kurzů Komunikace v prevenci kriminality I. a II.

Odbor prevence kriminality MV připravil na únor roku 2007 pro manažery prevence kriminality ve městech a obcích zapojených do programu Partnerství dva typy vzdělávacího a výcvikového kurzu “Komunikace v prevenci kriminality”.

Ve dnech 5. – 7. února 2007 proběhl v prostorách zařízení MV Na Spiritce první z nich - “Komunikace v prevenci kriminality I.” Cílem kurzu, v tomto případě určeném pro manažery, kteří ve svých funkcích působí krátce nebo v nich zrovna začínají, bylo seznámit účastníky s principy marketingové komunikace a s možnostmi jejich aplikace v oblasti prevence kriminality.

V úvodním dni školení pracovníci odboru prevence kriminality prezentovali aktivity odboru při prosazování preventivních programů na místní úrovni, hovořilo se i o nových trendech pro Strategii prevence kriminality na léta 2008 – 2011. Posluchači tuto část hodnotili jako velmi zajímavou a pro jejich práci vysoce užitečnou.

Hlavní obsahovou náplň kurzu v dalších dnech tvořila vícebloková přednáška z teorie marketingové komunikace doplňovaná příklady z využití jejích principů v praxi při realizaci programů prevence kriminality na místní úrovni. Frekventanti kurzu měli již před jeho konáním k dispozici jako studijní materiál publikaci “Marketingová komunikace”, kterou před několika lety vydal odbor prevence kriminality; její autorkou je dlouholetá mediální odbornice a do roku 2004 i pracovnice OPK Jarmila Pecháčková, která byla zároveň lektorkou této části školení. Na následující den dostali posluchači úkol připravit si k praktické části výuky koncept komunikačního procesu medializace konkrétního preventivního projektu nebo akce. Někteří popsali kroky, které zvolili při projektech již realizovaných, a lektorka upozorňovala na případné nedostatky nebo doplňovala možnosti, které mohly být ještě využity. Ostatní si upřesňovali postupy pro projekty zamýšlené. Tento úkol demonstroval praktické využití teoretických poznatků a byl pro manažery názorným návodem, jak lze stále obohacovat metody preventivní práce.

Závěrečný výcvikový blok - trénink komunikačních dovedností - vedla socioložka Mgr. Martina Tesařová (dříve nevládní organizace Partners Czech). Přítomní pracovali ve skupinách a absolvovali řadu cvičení - učili se odhadnout partnera, se kterým budou jednat, ověřovali si, jak působí a o čem vypovídá neverbální komunikace, vyzkoušeli si různé komunikační techniky, identifikovali a pojmenovávali komunikační bariery. Některá cvičení byla natáčena na videokameru a posluchači pak při sledování záznamu hodnotili svá vystoupení. Komunikační schopnosti si ověřili i při inscenované schůzi zastupitelstva samosprávy, kdy si rozdělili ve skupině příslušné role a jednali o prosazení preventivního opatření reagujícího na aktuální problém v dané lokalitě. Interaktivní způsob praktického výcviku s teoretickým zobecněním platných zásad mezilidské komunikace se setkal s velkou odezvou.

Celkově byl kurz “Komunikace v prevenci kriminality I.”– jeho organizační zajištění i obsahová náplň - hodnocen příznivě. Kritika zazněla pouze k poměru času, který byl věnován teorii a praxi - posluchači by dali přednost omezení teoretického bloku ve prospěch praktických úkolů.

 

Původně o takové struktuře programu uvažovali pracovníci odboru a lektorky při přípravě druhého typu školení. Kurz “Komunikace v prevenci kriminality II.”, který se uskutečnil na Spiritce 20. a 21. února 2007, byl určen manažerům s několikaletou praxí, hlubšími znalostmi v oboru a většími praktickými zkušenostmi. Byl koncipován tak, aby se část teoretická a praktická po oba dva dny prolínala, což přispělo ke zdárnému naplnění vytčeného cíle, který si realizátoři předsevzali – rozšířit znalosti manažerů prevence kriminality o nová témata a prohloubit jejich dovednosti z oblasti komunikace. Školení probíhalo v zaujaté, tvůrčí a partnerské spolupráci. Diskuse nad teoretickými tématy i praktická cvičení byla živá a inspirativní. Manažeři aplikovali diskutované okruhy i praktická cvičení na situace ze své práce, dělili se o své zkušenosti s lektorkami, což vytvářelo partnerský vztah školitelů a školených. Ukázalo se, že odborně posluchači ovládají svůj obor velmi dobře, většina z nich má ale ještě rezervy v komunikaci při jednáních a veřejných vystoupeních. Posluchači se o tom mohli názorně přesvědčit při promítání videozáznamu pořízeného při plnění jednoho z úkolů - prezentovat vybraný preventivní projekt před zastupitelstvem obce a přesvědčit zastupitele o jeho podpoře.

V hodnotících dotaznících frekventanti jednoznačně označili probíraná témata za zajímavá a přínosná pro jejich další práci, vyjádřili naprostou spokojenost s celkovým zajištěním kurzu a všichni projevili zájem o případné pokračování školení rozvíjejících komunikační dovednosti, aktuálně například o problematiku facilitace tj. osvojení technik a metod ovlivňujících komunikační proces v zájmu dosažení optimálního výsledku.

Kurzu “Komunikace v prevenci kriminality I.” se zúčastnilo 19 a “Komunikace v prevenci kriminality II.” 16 manažerů prevence kriminality. Všichni obdrželi příslušné studijní materiály se seznamem odborné literatury, z níž lektorky čerpaly, a osvědčení odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra o absolvování kurzu.

vytisknout  e-mailem