Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hodnocení projektů v oblasti prevence domácího násilí v roce 2010

V roce 2010 byly Ministerstvem vnitra podpořeny v rámci dotačního programu  „Prevence domácího násilí s důrazem na práci s násilnou osobou“ níže popsané projekty. Přinášíme jejich stručnou charakteristiku a hodnocení.
 
Cílem projektu Diakonie ČCE - střediska pomoci v Praze„Pomoc pachatelům domácího násilí“, který pokračuje také v roce 2011, je pomoc ke změně chování pachatelů domácího násilí, zlepšení partnerské a rodinné komunikace a osvojení řešení konfliktů nenásilnou formou. V rámci projektu byly podpořeny individuální konzultace, párové terapie a skupinové terapeutické programy pro klienty, osvěta a také vzdělávání pracovníků pomáhajících profesí. Do spolupráce se zapojili Intervenční centrum Praha, Policie ČR i další partnerské nevládní organizace. Započata byla také spolupráce s Probační a mediační službou, soudci a státními zástupci v Praze. Diakonie ČCE připravila informační materiály pro Policii ČR a rovněž metodický materiál a manuál k programu terapie a poradenství násilným osobám. Uspořádáno bylo několik seminářů pro odbornou veřejnost k tomuto tématu, velký důraz byl kladen i na propagaci terapie a poradenství v médiích a tiskovinách v Praze. Služby centra vyhledalo přes 60 osob, které řešili problém s agresí v rodinně či v partnerském vztahu. Více informací je k dispozici na webových stránkách Diakonie ČCE www.soscentrum.cz.
 
Občanské sdružení ADRA se v projektu „ADRA - práce s agresorem v terapeutickém rámci“, který již několikátým rokem realizuje v Královéhradeckém kraji, zaměřilo na práci s násilnými osobami a pachateli domácího násilí v širším sociálním systému rodiny nebo v manželském nebo obdobném páru či individuálně s násilnou osobou. Projekt se zabýval systematickou psychoterapií, právním poradenstvím z oblasti domácího násilí a mediačně terapeutickou prací. Uspořádáno bylo několik seminářů pro odbornou veřejnost a školení policistů i strážníků městské policie. V roce 2010 bylo do terapeutického programu přijato 31 klientů – násilných osob či pachatelů domácího násilí. Projekt je za podpory sociálního odboru Magistrátu statutárního města Hradec Králové založen na velmi dobré spolupráci s Policií ČR, intervenčním centrem Hradec Králové a dalšími nevládními organizacemi. Výstupy z projektu lze nalézt na www.adra.cz.
 
Severomoravské Centrum nové naděje se v projektu „Prevence partnerského násilí“ zaměřilo na vytvoření systému osvěty a intervence osobám, které páchají násilí, dílčími cíli pak byli: 1) poskytování odborného poradenství, socioterapeutické intervence, 2) realizace psychosociální práce s dětmi a mládeží (příručka Metodika prožitkového programu „násilník“ pro studenty středních škol). Realizace prožitkového interaktivního programu proběhla mezi studenty SŠ, kdy součástí byla také práce s učiteli, zejména metodiky prevence těchto škol. Propagační materiály zaměřené na cílovou skupinu a krátké metodické doporučení byly nabízeny Policii ČR, městské policii, sociálním pracovníkům či PMS. Uskutečnila se také kampaň v prostředcích MHD. Celkem projekt zasáhl 297 studentů a další osoby (spolupracující organizace či příjemci propagačních materiálů). Výstupy jsou také na www.cnnfm.cz.
 
 
Brněnské občanské sdružení Persefona realizovalo pilotní projekt „Bezpečné soužití - terapie pachatelů domácího násilí – nová výzva“, který pokračuje také v roce 2011. Smyslem projektu bylo posunout téma terapie pachatelů domácího násilí do praktické roviny a využít stávající systémové opatření, jako spolupráce s PMS ČR. Cílem bylo zavedení nového terapeutického programu. Projekt zahrnoval vypracování metodiky, monitoring, analýzu právních nástrojů a také osvětové aktivity. Vytvořila se síť spolupracujících odborníků, kontaktovali externí psychologové a projekt byl prezentován spolupracujícím organizacím a institucím. Byla navázána spolupráce s justicí, PMS a dalších organizací v rámci města Brna a Jihomoravského kraje. Více informací je k dispozici na webových stránkách www.persefona.cz.
 
Projekt Slezské diakonieTechnické zajištění prostoru pro provoz webových stránek Intervenčních center ČR“ navazuje na aktivitu Ministerstva vnitra ve spolupráci s intervenčními centry, které poskytují sociální, právní, ambulantní a psychosociální služby.  Cílem projektu bylo zajištění technické prostoru pro provoz webových stránek pro všechna intervenční centra v České republice na doméně www.intercentrum.cz, jakož i zálohy dat, webu a zajišťování monitoringu serveru. Poskytování sociálních služeb, poradenství a sociální prevence a sociální péče osobám ohroženým domácím násilím. Projekt se dosud realizuje. Více na www.slezskadiakonie.cz.
 
 
Odbor prevence kriminality MV
Mgr. Barbora Holušová

 

vytisknout  e-mailem