Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Historickým městem roku 2009 se stal Beroun

Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, Český národní komitét ICOMOS, Ministerstvo kultury a Ministerstvo pro místní rozvoj ve spolupráci s Kanceláří prezidenta republiky a Správou Pražského hradu pořádají každoročně slavnostní setkání u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel. Součástí oslav je každoroční udělování Ceny za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón, který byl ustaven vládním usnesením č. 209 z roku 1992. Výsledky soutěže byly prezentovány 13. dubna ve Španělském sále Pražského hradu za účasti významných představitelů státní správy a samosprávy.
 
Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových zón za rok 2009 a titul Historické město roku 2009 vybojovalo v poměrně vyrovnané soutěži město Beroun, jenž se stalo laureátem soutěže dvakrát. Z rukou ministra kultury Václava Riedlbaucha, prvního náměstka ministra pro místní rozvoj Martina Plachého a předsedy SHS ČMS Petra Sedláčka ji převzal starosta Berouna Jiří Besser. Cena sestává z monumentálního uměleckého díla z českého křišťálu vyrobeného sklárnou v Nižboru, pamětního grafického listu a finanční částky jednoho milionu korun, určené k další obnově památkového fondu.
 
Do posledního ročníku soutěže se přihlásilo 52 účastníků, z nichž byli vybráni krajští vítězové. Všichni obdrželi pamětní grafický list a finanční částku 100 000 korun. Ze čtrnácti krajských vítězů byla do užšího výběru nominována města Beroun, Jilemnice a Uherské Hradiště.
 
Na nejvyšší příčku dosáhlo nakonec město Beroun a stalo se tak Historickým městem roku 2009. Do dnešní podoby se město pozvolna vyvíjelo teprve od poloviny 18. století. Těžkým zásahem do organismu města se stala plošná demolice jižní části historického jádra v 70. a 80. letech 20. století. Od roku 1992, kdy zde byla vyhlášena městská památková zóna, se podařilo zchátralé a polorozbořené jádro města proměnit v turisticky atraktivní, živé a upravené centrum. Beroun investoval do obnovy městské památkové zóny v průběhu let 1994-2009 téměř 589 milionů korun. Stavební vývoj značně ovlivnily i povodně v roce 2002, ale město se z jejich následků již vzpamatovalo. Postupně došlo k rekonstrukci objektů historické i novější zástavby historického centra včetně veřejného prostranství, řešených komplexně včetně mobiliáře a osvětlení.
 
Předseda SHS ČMS Petr Sedláček, který informoval o výsledcích činnosti sdružení, se zmínil i o stále nedostatečném objemu finančních prostředků, přestože stát od roku 1993, kdy poprvé dotoval Program regenerace, až do loňského roku, tam vložil nemalé prostředky. Letos má Ministerstvo kultury na péči o památky celkem 641 milionů korun, z toho pro Program regenerace 151 milionu korun. V loňském roce uvolnil stát na Program regenerace 150 milionů korun, s jejichž pomocí bylo podpořeno 621 památek.
Součástí slavnostního ceremoniálu se stalo i předání ceny soutěže „Mladí fotografují památky“, což je jedna z největších světových akcí. Loni se jí zúčastnilo téměř 25 tisíc mladých lidí z 58 zemí světa. Soutěž je určena pro žáky a studenty základních a středních škol, kteří zašlou fotografie vyjadřující hlavní myšlenky Dnů evropského dědictví. Celá akce má rozvíjet zájem a znalosti našeho kulturního dědictví, podpořit povědomí o historických budovách a zahradách, venkovských a městských krajinách uznávané památkové hodnoty.
Text Ludmila Křížová 
foto archiv
Ministr kultury Václav Riedlbauch, první náměstek ministra pro místní rozvoj Martin Plachý a předseda SHS ČMS Petr Sedláček předávají cenu JIřímu Besserovi, starostovi města Beroun.

vytisknout  e-mailem