Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Havlovice - Zapojit se do dění v obci

Cedule na příjezdu do obceCedule na příjezdu do obce
Obec Havlovice získala v loňském roce Evropskou cenu obnovy vesnice. V roce 2007 tomu předcházelo ocenění Vesnice roku, které připomíná i uvítací cedule při vjezdu do obce. Možná vás v souvislosti s Havlovicemi napadne Případ s havlovickým vodníkem z knihy Devatero pohádek od Karla Čapka. O tom, jak se vodník stal symbolem obce a jaké projekty v obci připravují, jsem si povídala se starostou obce ing. Pavlem Dvořáčkem.
     
Havlovický vodník, kterého si můžete povšimnout nejen při příjezdu do obce v obou směrech, ale i v záhlaví místního zpravodaje, je dílem havlovického grafika Josefa Vika. Dokonce ho můžete potkat i v reálném životě. Starosta obce vysvětluje: „Vše se odvíjí od roku 1998. Tehdy tady natáčela televize NOVA ve spolupráci s Reklamní agenturou SPLAV a obcí další díl pořadu Český bodygard. Vše bylo vedeno v pohádkovém duchu. Jednou z živých kulis byl i havlovický vodník sedící u mlýnského kola. Představitel vodníka Jaroslav Dufek je od té doby přítomen na každé akci a účastnil se i předání Evropské ceny obnovy venkova v Holandsku.
 
Ocenění zdůvodnil Johan Winston Boekhoven, starosta obce Koudum a hlavní pořadatel slavnostního vyhlášení, následovně: „Havlovice přesvědčily provedením vzorového sportovního areálu vlastního regionu, výstavbou turistických a cyklistických stezek a dalšími opatřeními pro turisty, využívanými také místními obyvateli, stejně jako stavební obnovou kulturního domu. Tyto iniciativy jsou spojeny bohatým spolkovým životem s mnoha společenskými aktivitami s důležitým podílem všech generací, takže se podařilo zlepšit atraktivitu obce a kvalitu života obyvatel. Proto jsou Havlovice oceněny - Evropskou cenou obnovy vesnice za vynikající výkony v několika oblastech rozvoje vesnice."
 
Sportovní areál, který byl zmíněn jako jeden z důvodů pro získání ocenění, byl slavnostně otevřen 24. června 2006. Tato velká investice v hodnotě sedmi miliónů korun, za finanční podpory ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, nadace ČEZ a krajského úřadu, umožňuje mimo jiné uskutečňování řady sportovních turnajů. Pavel Dvořáček upřesňuje, „pořádáme neregistrované soutěže, například v tenise, kdy se koná jarní a podzimní část tenisové ligy. V areálu je také velké hřiště na minigolf se čtrnácti jamkami, na kterém se přes léto odehraje sedm turnajů. Ročně probíhá i několik turnajů plážového volejbalu a nohejbalu. A obrovským turnajem, kterého se účastní přes padesát družstev, i ze zahraničí, je Havlovický pohár v kopané. Areál je uzpůsobený tak, že je využívaný v podstatě nepřetržitě.
 
Sportovní areál Sportovní areál
Protože areál má sloužit převážně veřejnosti, je zde nastavené co nejmenší vstupné. Kromě toho je v areálu umístěno dětské hřiště, které využívá škola, školka i lidé z okolí. Veřejně přístupné travnaté hřiště slouží také hasičům 
pro nácvik požárních útoků. Zázemí zde našel pro své tréninky i spolek Agility Sultánci HavloviceO životě v obci si můžete udělat představu i z webových stránek, které v současné podobě fungují již tři roky. Kromě pravidelně dodávaných aktualit a Havlovických novin, nabízených v PDF, obsahuje web i rubriku Havlovice v TV. Starosta vysvětluje: „navázali jsem spolupráci s firmou Video JS, Jirky Středy, který pro nás točí reportáže ze všech akcí, které v obci pořádáme. Krátké reportáže se pak umísťují na webovou stránku.“ Místní dále mají možnost sledovat kabelovou televizi, která je v majetku obce od roku 1993. Obec má vlastní kanál, kde jsou zařazovány reportáže nejen z Havlovic, ale i z okolních obcí a měst. Smyčka se obměňuje za jeden až dva měsíce. O šíři sportovních akcí se můžete přesvědčit na webu TJ Sokol Havlovice v Havlovických sportovních novinách na úvodní stránce.
  
Pro změnu ti, které by zajímala historie Havlovic, využijí rubriku Historie s chronologickou tabulkou, ve které jsou zpracovány důležité události vztahující se k dějinám obce od založení hradu Vízmburk v druhé polovině třináctého století až po současnost. Seznámit se uživatel může i s demografickým a národnostním vývojem obce, slavnými návštěvníky Havlovic či přehledem havlovických rychtářů, starostů a předsedů někdejšího MNV.
 
Starosta ing. Pavel Dvořáček Starosta ing. Pavel Dvořáček
Mezi další významné projekty patří chystaná teplofikace obce, pro kterou se zastupitelstvo rozhodlo kvůli ozdravění ovzduší v topné sezoně. Na projekt je zpracována dokumentace a byla podána žádost o územní rozhodnutí. Až 170 bytů a domů by tak mělo být připojeno na centrální zásobování teplem z elektrárny Trutnov – Poříčí. Z Úpice by mělo vést potrubí o délce více než dvanáct kilometrů. Akci s předpokládanými náklady kolem 120 miliónů korun hodlá obec financovat částečně z dlouhodobého úvěru a dále připravuje žádost o dotaci na Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP). Zpracován je také projekt na zateplení objektu obecního úřadu s přechodem na ekologické topení. Starosta doplňuje, „původně jsme chtěli zavést tepelné čerpadlo. Pokud budeme topit teplovodem, bude na něj připojen i úřad.“ V přípravě je i projekt na zateplení školy včetně půdních vestaveb. V loňském a předloňském roce obec dostala dotaci na vytápění kulturního domu tepelným čerpadlem. Pavel Dvořáček upřesňuje, že „se jednalo o větší projekt. Bylo zapotřebí provést osm sto metrů hlubokých vrtů za kulturním domem, které pak umožnily nainstalování tepelného čerpadla. Loňskou zimu už jsme tepelné čerpadlo využili, což je obrovský posun dopředu ohledně dřívějšího způsobu topení uhlím v centru obce.
 
Problém se zeleným odpadem z obecních ploch a od lidí, co mají přebytky ze zahrádek, by měla vyřešit plánovaná kompostárna. Projekt je na ní připraven a v dubnu bude podána na SFŽP žádost o poskytnutí finanční podpory.
  
Obec je zapojena do činnosti Svazku obcí Jestřebí hory, který vzniknul v roce 1995. Společné projekty jsou zaměřené na turistický ruch. Týkají se zejména budování cyklotras, odpočívadel či poutačů pro cyklisty. Starosta připomíná připravovaný projekt, „Na projekt s názvemBezpečný život ve Svazku obcí Jestřebí hory a mezi Úpou a Metují bychom chtěli získat peníze z evropských prostředků. Jednalo by se o zabezpečení výpočetní techniky a bezdrátového rozhlasu pro informování občanů, do kterého by mohly být zavedeny například varovné signály, případně čidla kvůli povodním. Odhaduje se, že by projekt stál řádově 30 – 40 miliónů, neboť je v něm začleněno hodně obcí ze Svazku Jestřebí hory i okolních svazků.“ Před dvěma lety byla pro čerpání peněz z programu LEADER vytvořena Místní akční skupina Království - Jestřebí hory (viz níže).
    
Pohled na obecPohled na obec
V obci také nelze přehlédnout rozšiřující se výstavbu rodinných domů. Pavel Dvořáček k tomu podotýká, „postaveno bude nejméně čtyřicet rodinných domků rozmístěných ve čtyřech různých lokalitách. Připravujeme ještě pozemek pro výstavbu dalších osmi domů. Přitom je zde trojnásobný zájem o bydlení, než-li jsme schopni pokrýt.“ V okolních obcích se totiž výstavba z různých důvodů moc nerozběhla. Starosta uzavírá, že „není účelem mít za každou cenu dvojnásobný počet obyvatel a přistavět nově polovinu vesnice, ale dostávat sem postupně lidi, kteří by se s místními sžili a zapojovali se do všech aktivit.“ Ostatně o příležitosti sportovního a kulturního vyžití pro místní občany v obci není nouze, a i ty přispěly k získání zmiňovaného evropského ocenění.
  
Text Ivana Jungová
Foto Radoslav Bernat
  

Místní akční skupina (MAS) Království – Jestřebí hory zahrnuje dva mikroregiony, a to Společenství obcí Podkrkonoší a Svazek obcí Jestřebí hory. Celková výměra činí 32 744 hektarů a podle posledního sčítání zde žije 23 199 obyvatel. MAS přitom zaujímá velkou část okresu Trutnov. Do Svazku obcí Jestřebí hory je zapojeno dvanáct obcí - Batňovice, Havlovice, Chvaleč, Jívka, Libňatov, Malé Svatoňovice, Maršov u Úpice, Radvanice, Suchovršice, Velké Svatoňovice, Rtyně v Podkrkonoší a Úpice a do Společenství obcí Podkrkonoší jedenáct obcí - Čermná, Dolní Olešnice, Hajnice, Horní Olešnice, Chotěvice, Kocbeře, Kohoutov, Pilníkov, Staré Buky, Vítězná, Vlčice.
    
Z programu LEADER 2007 bylo v regionu vynaloženo 3 958 529 korun na uskutečnění následujících sedmi projektů. Občanské sdružení Chalupění, které se snaží o záchranu starých předmětů, historických objektů a tradic, a jehož největším projektem je „Chalupění v Krakonošově zahradě“ s cílem obnovy několika historických objektů a následném provozování historických, kulturních a společenských aktivit, využilo dotaci 441 000 korun k výměně oken a opravě omítky v zemědělském muzeu v Radči. Společnost PoLLoM Malé Svatoňovice nakoupila tři stroje – štěpkovačku, vyvážečku a korbu pro svůj plán údržby turistických tras v regionu. Pomohla jí přitom dotace 260 000 korun. Město Úpice díky dotaci ve výši 186 000 korun vytvořilo novou kuchyni pro ubytovací zařízení v areálu Sparty. Obec Suchovršice za získaných 158 000 opravila část cyklotrasy Radvanice – Latinský mlýn. Obec Havlovice za přidělených 353 000 korun zahájila úvodní etapu rekonstrukce plánované turistické trasy. Jaroslav Prouza z Havlovic získal na projekt „Jezdecká stáj na Popluží" částku 577 000 korun, a opravil tak areál na ustájení koní. Obec Batňovice za získaných 254 000 korun vytvořila dětský koutek u víceúčelového sportovního areálu poblíž motorestu Klondayk. Království – Jestřebí hory o.p.s. získalo na administraci, poradenství, účetnictví a metodickou pomoc všem žadatelům 247 900 korun. V současné době MAS podala žádost na Státní intervenční fond na 45 milionů korun pro projekty v regionu Království – Jestřebí hory.
  
MAS dále navázala partnerskou spolupráci s okolními MAS – Broumovsko plus a Mezi Úpou a Metují. Rozvíjena je také spolupráce se zahraničím, například s východoslovenským mikroregionem Poondavie či polskými partnery Miasto i Gmina z regionu Jelcz – Laskowice.

vytisknout  e-mailem