Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Fondy státního majetku nejsou zlým vlkem

Evropská unie 

Budova Lloydovy pojišťovnyBudova Lloydovy pojišťovny

Nejen situace s trhem akcií v USA přispěla k tomu, že se Evropská komise i Rada EU na březnovém zasedání zabývaly stabilitou mezinárodních a světových finančních systémů. V únoru přijala Evropská komise sdělení o fondech státního majetku a o úpravě evropských a světových finančních systémů tak, aby lépe podporovaly finanční stabilitu. Svůj návrh předložila vedoucím politickým představitelům Evropské unie na jarním zasedání Evropské rady, které proběhlo 13. a 14. března.

Zvýšení průhlednosti

Centrum LublaněCentrum Lublaně

Pokud jde o fondy státního majetku, Evropská komise navrhuje, aby vedoucí představitelé Evropské unie přijali společný unijní přístup týkající se zvýšení průhlednosti, předvídatelnosti a zodpovědnosti za tyto fondy. Společný přístup v této věci může posílit hlas Evropy na mezinárodních jednáních, jejichž cílem je vypracovat kodex chování, včetně norem v oblasti transparentnosti a správy věcí veřejných. Pokud jde o finanční stabilitu, Komise si přeje, aby Evropská rada potvrdila zásady, díky nimž bude úsilí Evropské unie směřovat ke zvyšování průhlednosti finančních trhů, k posilování obezřetnostního dohledu a řízení rizik a k vypracování hlavních rysů opatření, jež je třeba provést.

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso uvedl: „Evropa musí zůstat otevřená investicím přicházejícím ze zahraničí. Fondy státního majetku nejsou velkým zlým vlkem číhajícím za dveřmi. Posilují likviditu a přispívají ke stabilizaci na finančních trzích. Mohou nabídnout spolehlivé dlouhodobé investice, které naše podniky potřebují. Abychom to zajistili, potřebujeme celosvětovou shodu ve věci dobrovolného kodexu chování. Je třeba se vyhnout tomu, aby některé fondy byly spravovány neprůhledně nebo aby byly využívány k nehospodářským cílům. Evropská unie by měla zaujmoutspolečný přístup bez rozdílných reakcí ze strany členských států, které by mohly rozdrobit jednotný trh. Již jsem dal jasně najevo, že pokud nedokážeme dosáhnout výsledků dobrovolnými prostředky, můžeme navrhnout evropské právní předpisy. V oblasti mezinárodních finančních trhů zpravidla vedoucí představitele Evropské unie žádáme, aby jasně potvrdili, že Evropa zaujme účinný společný postoj a vyřeší tak nedostatky související se současnými problémy.“

Fondy státního majetku

Sdělení Evropské komise o fondech státního majetku navrhuje vedoucím představitelům Evropské unie vyrovnaný a přiměřený společný postoj Evropské unie, jehož cílem bude taková ochrana legitimních politických zájmů, která umožní vyvarovat se léčky protekcionismu.

Hlavním cílem je zachovat prostředí otevřeného investicím a zároveň posílit průhlednost a předvídatelnost investic týkajících se fondů státního majetku a odpovědnosti za ně. K tomu je zapotřebí nejen větší jasnosti a lepšího pochopení správy fondů státního majetku, ale i zlepšení kvality informací, které jsou trhům poskytovány pokud jde o jejich objem, investiční cíle, strategie a finanční zdroje.

Centrum LublaněCentrum Lublaně

Evropská unie by měla být hnacím motorem podporujícím v tomto ohledu činnost na mezinárodním poli. Ministři financí skupiny nejvyspělejších států G7 vyzvali v říjnu 2007 mezinárodní organizace, zejména Mezinárodní měnový fond a Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, aby zahájily úvahy o fondech státního majetku. Mezinárodní měnový fond pracuje ve spolupráci s vlastníky fondů státního majetku na kodexu chování těchto fondů. OECD se v současnosti snaží o definici nejlepších postupů pro přijímající země. Společný přístup by měl být příspěvkem Evropské unie ke stávajícímu úsilí na mezinárodní scéně.

Sdělení Evropské komise, které navrhuje společný postup, stanoví pět zásad:

  • dodržování zásady otevřeného přístupu k investicím, a to nejen v rámci Evropské unie, ale i jinde ve světě, včetně třetích zemí, jež spravují fondy státního majetku;
  • podpora vícestranného pracovního nasazení v mezinárodních organizacích jako jsou Mezinárodní měnový fond a OECD;
  • použití stávajících nástrojů na úrovni Evropské unie a členských států;
  • dodržování povinností vyplývajících ze Smlouvy o Evropských společenstvích a mezinárodních závazků, například v rámci Světové obchodní organizace;
  • přiměřenost a průhlednost.

Dobrovolný kodex chování

Návrh také stanoví určité základní normy správy a průhlednosti. Ty by měly být zahrnuty do dobrovolného kodexu chování týkajícího se fondů státního majetku, který by měl být schválen na mezinárodní úrovni na základě práce vykonané v současné době Mezinárodním měnovým fondem. Dobrovolný kodex chování schválený na mezinárodní úrovni je nejúčinnější a nejpřiměřenější způsob řešení obav z možných rizik, tedy z přeshraničních operací některých fondů státního majetku, jež by mohly vést k narušení běžného fungování tržních ekonomik.

K věcem, které vyvolávají největší obavy, patří skutečnost, že některé fondy státního majetku fungují neprůhledným způsobem. Například neplní oznamovací povinnost týkající se hodnoty svého majetku, investičních cílů a charakteru svých systémů řízení rizik. Existují rovněž obavy, že místo toho, aby byly fondy státního majetku používány jejich vlastníky v rámci běžných obchodních zájmů, budou používány v rámci jiných strategických zájmů, čímž dojde k narušení trhu a ke vzniku možných problémů spojených s bezpečností, se kterými se bude potýkat nejen Evropská unie, ale i její členské státy.

Společný přístup navržený Evropskou komisí umožní vyhnout se nekoordinovaným reakcím na vnitrostátní úrovni, které by roztříštily vnitřní trh a celkově poškodily evropskou ekonomiku. Přispěje také k realizaci obchodního cíle Evropské unie, kterým je otevření trhu třetích zemí investorům z Unie. Dosáhnout tohoto cíle by bylo obtížnější, pokud by se zdálo, že Evropská unie klade neoprávněné překážky uvnitř Evropy.

Komise žádá Evropskou radu, aby přijala tento přístup a aby z něj vycházela při podpoře snah přijímacích zemí o udržení otevřenosti jejich trhů a poskytnutí jasného návodu ohledně přístupu k investicím, jakož i snah vlastníků fondů státního majetku o to, aby dosáhli dohody o kodexu chování, a to nejlépe do konce roku 2008.

zdroj Informační centrum Evropské unie

vytisknout  e-mailem